Гърция забрани вноса на свинско месо от България, а на граничните пунктове стриктно се проверява дали пътуващите не пренасят свинско месо или продукти със свинско. Налагат се глоби и месото се конфискува, предаде БНР.

Агенцията по безопасност на храните в Гърция въведе извънредни мерки по контрол след информацията за огнища на африканска чума по свинете в България. Към момента няма регистриран случай на заболяването в Гърция, заявиха пред медиите от аграрното министерство. Специалисти обаче предполагат, че е въпрос на време вирусът да засегне и свинефермите в Гърция.

В пограничните райони е наложен строг контрол. Всички собственици на свинеферми са информирани и задължени да вземат превантивни мерки. Екипи на специалисти са в постоянен контакт с фермерите и извършват изследвания на свинете. Проверяват също за сертификати свинете в кланиците. Според експертите няма универсална формула за локализиране на заразата и с изключителен ефект е спазване на всички разпоредби от хората, които работят в свинеферми.

Премиерът Кирякос Мицотакис се информира лично за прилагане на мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете.