Сръбският министър на финансите Синиша Мали и френският делегиран министър за външната търговия Франк Ристер подписаха днес в Белград споразумение за сътрудничество по два важни проекта - подобряване на енергийната ефективност в Сърбия и строителство на метро в Белград, предаде Танюг.

На пресконференция след подписването Мали каза, че стойността на споразумението е 581 милиона евро, като по-голямата част от средствата, 454 милиона, ще бъдат предназначени за изграждането на първите линии на метрото, а 127 милиона - за проекти за повишаване на енергийната ефективност.

Министърът подчерта, че и двата проекта са от изключителна важност за икономическия напредък на Сърбия, и добави, че строителството на метрото е част от плана Сърбия 2025, който беше представен в края на миналата година и който включва проекти на стойност 14 милиарда евро.

"Повишаването на енергийната ефективност пък е един от главните източници за икономически растеж", изтъкна Мали.

Президентът Александър Вучич, който се срещна с Франк Ристер и присъства на подписването на договора, заяви, че стойността на белградското метро ще бъде най-малко 4,4 милиарда евро. Той каза, че метрото е крайно необходимо в град, в който има средно по два автомобила на семейство, предаде ТАСС.

По-рано сръбският министър на строителството и инфраструктурата Зорана Михайлович съобщи, че строителството на метрото ще струва 6 милиарда евро. Сръбските власти приеха решение, че метрото в столицата ще се строи от Франция в сътрудничество с китайски фирми. Очаква се строителството да започне преди края на 2021 г.