Български фирми имат бизнес практика да прилагат детектор на лъжата спрямо персонала, съобщава БНР.

Едни работодатели използват полиграфа само при наемане на работа, но други периодично тестват своите служители.

Според експерти този тип проверка на лоялността процъфтява, моралът се пренебрегва, нарушават се и законови човешки права.

Само една разходка в центъра на София може да сблъска наблюдателните столичани с десетките рекламни табели на услугата "детектор на лъжата". Проверка в интернет показва редица обяви за подобна услуга.

Някои фирми даже плащат, за да бъдат по-напред в списъка на съответната търсачка, а работодателите оправдават тестовете с полиграф с промишления шпионаж.

"Не е много популярно или поне не се говори много за това, но конкурентни фирми на нашия пазар търсят всячески да се сдобият с вътрешна информация от своите конкуренти с цел прилагане на добри практики или придобиване на клиенти на конкуренцията", признава Елена Борисова, мениджър в охранителна компания.

От позицията на служител Десислава Лазарова разказва за усещането на стола:

"За пръв път се сблъсках с тази практика, но не мога въобще да кажа, че съм се притеснявала от факта, че трябва да мина през такова изследване. Мина безпроблемно, лесно, бързо, когато няма какво да криеш".

Не винаги обаче изследването протича по описания начин. Често нароилите се фирми не отговарят на никакви изисквания, а повечето работещи с полиграфа не притежават професионална квалификация.