Обявеният във вторник фалит на Датската компания за отбрана Falck-Schmidt Defense Systems, която е част от американската General Dynamics Group, може да има сериозни отрицателни последици за датските работни места, които идват от доставката през 2015 г. на 309 бронирани машини за 4.5 млрд. евро за Въоръжените сили.

Фалитът в същност е тясно свързан със  сглобяването на около 300 машини в завода на Falck-Schmidt Defense Systems във Федериция. Сътрудничеството и общата договорена сума биха създали поне 200 работни места. За да бъде готова за окончателното сглобяване, компанията Falck-Schmidt Defense Systems има закупени за фабриката си във Федериция компоненти и части за двуцифрен милион, както и назначени и обучени служители - без производството Piranha Мowag да бъде пуснато в експлоатация.

Това постави ликвидността на Falck-Schmidt Defense Systems под натиск и в крайна сметка парите се свършиха. Поради това служителите на компанията бяха освободени във вторник, докато мениджмънтът разполага с 14 дни, за да намери решение как да управлява компанията или част от нея.

Развитието на Piranha V и дизайнът на шестте различни варианта, поръчани от Дания, вече са закъснели, а ако трябва да се търси друга компания, която да извършва довършителните операции, това вероятно ще забави още процеса. Следователно компанията Мowag , може с право да твърди, че е по-умно асемблирането на машините да става в Креулинген – Швейцария вместо в Дания. А въоръжените сили вероятно нямат нищо против. Те се интересуват само от факта, тяхната доставка на машини да не се забавя допълнително.

Това може да означава, че собствените оръжия и минохвъргачки както и особено чувствителното електронно оборудване за управление , трябва да се изпратят от Дания в Швейцария, за да бъдат инсталирани, което няма да се случи при използване на датските компании.

Преди Piranha V да бъде избрана за въоръжение на датската отбрана, General Dynamics и Falk Schmidt сключиха така нареченото споразумение “Excusive Teaming” , съгласно което Falk Schmidt е отговорен за окончателното сглобяване на около 300 машини и предоставя широка гама от кабели и компоненти.

В замяна на това Falk Schmidt трябва много активно да лобират за два от кандидатите на търга, зад които стои General Dynamics – Piranha V и машината ASCOD Belt, произвеждана от сестрата на компанията Mowag в Испания компанията Santa Barbara. Победители станаха Mowag и Piranha V.

След като спечелиха търга, изведнъж General Dynamics и Моwag  изгубиха интерес към продукцията на Falk Schmidt. Вместо това Falk Schmid беше пристиснат да представи оферти с най-ниски цени спрямо другите участници, за да получи поръчката за доставката на кабели и компоненти. 

Непосредствено след избирането на Piranha V няколко източника твърдяха че Mowag и General Dynamics са предложили на Дания изгодна цена за Piranyha V благодарение на благоприятния обменен курс  евро-швейцарски франк. Други източници твърдяха, че асемблирането е чиста кражба, която Mowag не би могъл да спечели. Даден им е първи клиент, без който не биха имали втори. Повечето страни предпочитат да купуват нещо, което други използват или ще използват. Датчаните държат на местната си продукция, но очевидно това не е така, когато става въпрос за много пари. 

На второ място, вероятно е и девалвацията на швейцарския франк. Той се обезцени с около 20% в сравнение с еврото , което се отрази на цената на покупката. Поради това Mowag обещаха на въоръжените сили, че ще направят икономии при производството на машината. Това вероятно е накарало Mowag да не изпълнят обещанието си към Falck-Schmidt Defense Systems, които от години доставят компоненти за Piranha III, които Дания купи.