Средствата се осигуряват по съвместен проект между Европейския съюз, българското правителство и Европейската инвестиционна банка. Златев обяви това на форум, посветен на Европейския ден на предприемача, съобщи БНР.

България е шеста сред страните от ЕС по размер на предвидените и подкрепени инвестиции по инвестиционния план "Юнкер" съпоставени към брутният вътрешен продукт.

По отношение на условията за малките и средни предприятия, страната ни излиза още по-напред, до третото място сред страните членки на общността.

България се нуждае от сериозни предприемачи, които да развиват иновативен бизнес, който да постига високи темпове на растеж и да е насочен към международните пазари.

"Благодарение на гаранциите от ЕС се намалява риска за банките, ангажирани с инвестирането на средства. Малките и средни предприятия получават по широк достъп до финансиране, при по-изгодни условия като по ниски лихви или изискванията за обезпечение на кредита", каза Огнян Златев.

Малкият бизнес в България допринася за 76 процента от работните места и 62 процента от добавената стойност.

В същото време три четвърти от предприятията в начална фаза нямат намерение да наемат работна сила и слабо прилагат иновациите в производството.