Европейският парламент прие днес призив за въвеждане в ЕС на закон, който предоставя на работниците правото да изключват цифровите си служебни устройства, без да се сблъскват с отрицателни последици. ЕП призовава Европейската комисия да предложи законопроект, който да позволява на хората, работещи с цифрови устройства, да ги изключват извън работното време.

Очаква се да бъдат поставени минимални изисквания за работа от дома и да се изяснят условията на труд, работното време и времето за почивка, се отбелязва в съобщение на ЕП. Увеличеното използване на цифрови устройства за служебни цели доведе до културата "винаги на линия", което има отрицателно въздействие върху равновесието между професионалния и личния живот на служителите, заявяват евродепутатите. Въпреки че работата от дома изигра важна роля за запазването на работни места и предприятия по време на пандемията, съчетаването на дълго работно време и по-високи изисквания води също до повече случаи на тревожност, депресия, изтощение и други проблеми, свързани с физическото и психичното здраве.

ЕП е на мнение, че правото на откъсване от работната среда е основно право, което позволява на работниците да се въздържат от участие в свързани с работата задачи, като например телефонни обаждания, електронни писма и друга цифрова комуникация, извън работното време. Това включва празници и други видове отпуск. Държавите в ЕС следва да предприемат всички необходими мерки, за да позволят на работниците да упражняват това право, включително чрез колективни споразумения между социалните партньори. Те следва да направят така, че работниците да не бъдат подложени на дискриминация, критика, уволнение или други неблагоприятни действия от страна на работодателите, се посочва в резолюцията.

От началото на пандемията работата от дома се увеличи с почти 30 на сто, отчита ЕП. Очаква се този висок процент да се запази или дори да се увеличи. Проучвания показват, че за хората, които работят редовно от дома си, е над два пъти по-вероятно да надхвърлят максимума от 48 работни часа седмично, в сравнение с тези, които работят в сградата на работодателя. Почти 30 на сто от служителите, работещи от дома си, съобщават, че работят в свободното си време всеки ден или няколко пъти в седмицата, в сравнение с по-малко от пет на сто от служителите, работещи в офиси.

От Европейската конфедерация на профсъюзите са категорични, че директивата за правото на откъсване от работната среда не трябва да се отлага, Работата от вкъщи размива границата между професионалното и личното време, категорични са от синдикалната организация.