Създателите на дигитални платформи, иноваторите и високите специалисти инженери, финансисти и икономисти ще получат пет пъти по високи заплати в бъдеще. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на първия национален форум за иновации, който прави днес Министерството на образованието и науката.

600 представители на училищата, регионалните управления на образованието, университетите, бизнеса и родителските организации идват в "София Тех парк", за да анализират резултатите от провеждането на програмата за иновативните училища и бъдещото развитие на тези практики у нас.

"Днес са важни тези повече от 600 иноватори, които се намират в залата и всеки ден провокират себе си и учениците и се опитват да правят образователния процес по-интересен", каза пред учителите Дончев. Обясни, че иновативните учители днес ще дадат пример и така те ще се конкурират в прилагането на дигитализацията в час.

"В известна степен е нелепо, образованието би трябва да гледа с хоризонт поне 15 г. напред, когато резултатите от знанията в клас ще се прилагат от учениците. Често се чува, че образователната матрица в клас изглежда като преди 100 години. Чиновете са наредени, като във фабрика, а за съжаление образователния процес не се е променил много отпреди 100 г.", каза още Дончев.

Категоричен бе, че живеем в друг свят и е абсолютно безсмислено да натъпчем още и още информация в главите на учениците . Причината е, че голяма част от информацията е на един клик с мишката. Далеч по-важно е да се научим да отсяваме информацията, каза вицепремиерът.

Често коментираме императивите свързани с благосъстоянието на нацията и говорим за фабрики, числа, машини и магистрали, за железници, няма друг път за благосъстоянието на нацията освен образованието, обясни министърът. От него зависи какви ще бъдат утре финансистите, икономистите, инженерите и специалистите с високи технологии. Каква полза ще е ида имаме чудесни магистрали и фабрики с чудесни машини, ако няма кой да ги ползва, попита Дончев.

Този, който измисля нещата иновативно и добавя добавена стойност може да получи тройно, четворно, дори петорно заплащане, за разлика от обикновения консуматор и ползвател, обясни той.

Всички училища имат възможност да се включат във форума, чийто гост е Дончев, тъй като дебатите се предават на живо на страницата на форума https://conference.ischools.bg, във фейсбук страницата на министерството.