Собственикът на "Адванс Медиа Груп" и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев даде добра оценка за икономическото развитие, но заяви, че държавата трябва да плаща и трите първи дни на болничните.

"По преценка на КРИБ 2019 г. беше една добра година за българската икономика. И цифрите го показват - при прогнозиран ръст на БВП от 3,1% той стана 3,6 на сто. Вървейки, икономиката дърпа и потреблението нагоре. Безработица почти няма. Износът също расте", заяви той в специално интервю пред своята телевизия - NOVA.

Снимка: Нова телевизия

И добави, че ако се решат някои текущи проблеми, икономиката ни може да бележи и двуцифрен ръст. Като възможна мярка за последващо развитие председателят на КРИБ посочи необходимостта от внос на специалисти.

"Ние не сме срещу минималната работна заплата, но е важно да има формула, определени критерии и параметри, които да показват с колко трябва да се увеличава тя", каза още председателят на КРИБ.

По повод предложението на бизнеса първият ден от болничните да не се плаща нито от работодателя, нито от държавата, което премиерът Бойко Борисов отказа след протести на синдикатите и масово недоволство, той подчерта:

"Това наистина е тема, защото главоломно нараснаха болничните листа в последните години. Да, българинът боледува, но в Европа ние сме първенци и то убедително водим, не защото сме по болнави, просто сме свикнали - имам нещо нужда, трябвало да си прибира картофите, ми защо ще ходи днес в завода да работи - ще си пусне болничен. Има си планирана почивка на море - ще си пусне болничен. Значи се превръща в някаква култура и това ощетява държавата. Не помня точно колко, може би преди 7-8-10 години в една криза се взе решение първите три дни да се плащат от работодателя, преди това се плащаха от държавата. Но тогава болничните са били десетки пъти по-малко, а не сме пораснали като население. Видно е, че държавата не осъществява нужния контрол и ние тогава казваме: добре, като беше временна мярка, защо пак не започнете да си ги плащате тия три дена - това е позицията на всички работодателски организации - вие си осъществявайте контрола, защото в държавата са тези механизми - дали е фалшив един болничен, дали е редовен. Защото заради това, че държавата не си върши работата, страдаме ние и ги плащаме тия три дена като попове, а в крайна сметка контролът не е в нас и нямаме механизми да го осъществяваме".

Домусчиев заяви още, че е позитивно настроен към предстоящото през новата година.

"Очаквам да се сбъднат мечтите на много хора от бизнеса - да влезем в чакалнята на Еврозоната. Тая надежди, че ще има реформи в много сфери, включително и в енергетиката - любимата ми тема", каза бизнесменът.

За собствения бизнес

На въпрос как стои бизнесът, който управлява с брат си Георги Домусчиев на българския пазар, той отговори, че компаниите му постоянно се изкачват нагоре в подрежданията на Кофас, които класират фирмите от Източна и Централна Европа.

"Ние предпочитаме да сме марка в Европа и САЩ. Продаваме продуктите на групата в над 100 държави. У нас са немалка част от производствените ни мощности, което е добре, защото създаваме работни места, култура и традиции на производство, ноу хау, които остават тук за поколения напред", заяви Домусчиев.

За NOVA

"Тази година компанията ще има рекордни приходи и печалба. Това показва развитие и голямо доверие от страна на рекламодателите. Всичко е свързано с високия рейтинг - ние сме най-гледаната телевизия, телевизията на младите хора. Компанията е на европейско и дори на световно ниво. Предполагам, че на база на всички инвестиции, които правим в момента, следващата година ще бъде още по-добра", заяви Кирил Домусчиев.

Той подчерта, че още при покупката на медията е заявил желание тя да продължи да се развива като българската телевизия и обеща, че през 2020 г. обемът на българското в NOVA ще се увеличи още повече.

"Това е желанието на нас, собствениците, с всичките му плюсове и минуси. Тъй като разходите за направата на един епизод от сериала "Пътят на честта", например, са 50 000-60 000 лева. Докато епизод от индийски сериал се купува за 200 евро. Но ние не търсим максималните печалби, а искаме да поддържаме имиджа си на българската телевизия", допълни бизнесменът.

Той разкри, че предстои NOVA да има нова сграда, която ще е най-модерната не само в България, но и Балканите.

"Надявам се, че до лятото на 2021 г. ще сме готови и ще можем да зарадваме зрителите с новото лице на NOVA", подчерта Домусчиев.

Той коментира и спортни теми. Собственикът на ФК "Лудогорец" категорично заяви, че няма намерение да се кандидатира за президентския пост в Българския футболен съюз (БФС), тъй като е доста ангажиран има и собствен клуб, който иска да развива.

"Новият президент на Съюза трябва да бъде човек с възможности, да не е фалирал, да има авторитет и да обича футбола, той да е в сърцето му", каза Домусчиев и посочи, че би подкрепил Атанас Фурнаджиев. 

Какво още каза Кирил Домусчиев за футбола и "Лудогорец", за ВАР и БФС - четете в Corner.dir.bg.