Това съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БНТ.

Преговорите с Москва най-вероятно ще продължат до края на годината.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом", които са на посещение у нас.

Петкова обясни, че не се изключва възможността Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос обаче не са водени.

България до момента е изхарчила над 3 млрд. лева за доставката на оборудване за АЕЦ "Белене".

Реакторите за двата блока на централата са изработени и платени от страната ни, след като България беше осъдена по арбитражно дело от Русия. Окончателно оборудването трябва да бъде доставено у нас до края на годината, но също така то трябва да бъде консервирано, за да се запази.

Енергийният министър бе категоричен, че целта е да се оползотвори това оборудване, защото "ние нямаме право на втора грешка по този проект".

"Имаме вече едно оборудване, което стои от първия проект "Белене", и което, според мен, не беше оползотворено и използвано по най-добрия начин. Поради тази причина ние трябва да мобилизираме целия ресурс, за да можем да използваме това оборудване по най-добрия начин. Това са все пак парите на българския данъкоплатец", отбеляза Петкова, цитирана и от БТА.

Докладът на БАН

В момента Българската академия на науките изработва доклад , който да покаже доколко изгодно ще бъде на България да изгради втората атомна централи и какви опции има пред страната.

Междинният доклад на учените вече е готов, обяви Петкова. Тя не пожела да коментира резултати от него, но обяви, че той показва, че след 2032 г. ще са необходими допълнителни енергийни мощности на България, но не коментира дали те трябва да са непременно ядрени.

Досега интерес към изграждането на АЕЦ "Белене" са проявили три компании, една от които - държавната китайска енергийна корпорация.