Въпреки трудностите, породени от глобалната пандемия, продължава активната работа по изграждането на интерконектора България - Сърбия. Това увери премиерът Бойко Борисов министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение в страната ни. 

Интерконекторът ще даде възможност сръбската страна да получава втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където България участва с 20 на сто. На територията на България трасето ще е 62 километра, а стойността на обществената поръчка е около 144 млн. лв., посочват от пресцентъра на Министерски съвет. 

Двамата са обсъдили и друг ключов проект - автомагистрала "Европа". "Със завършването на магистралата от Белград до българската граница бе разширена и свободната митническа зона, където ще отворим общи предприятия, в които хората от двете страни на границата ще могат да намерят работа. Това е важно и за Сърбия, и за България, а особено за българското малцинство, което живее в Сърбия", коментира пред "24 часа" сръбският външен министър. 

Разширената свободната зона "Ниш" има два филиала - в Бабушница и в Димитровград (където живее българско национално малцинство, бел. ред.), а след довършването на оставащите за строеж около 14 километра магистрала от Калотина до Драгоман пътят между Белград и София ще се взима за 3 часа и половина с кола, допълва Селакович. 

МВнР

По думите на външния ни министър Екатерина Захариева, която също се срещна със сръбския си колега, до края на тази година ще бъде завършен последният участък от магистралата между София и Белград. Двамата са се разбрали ресорните министерства да се фокусират върху отварянето на нов граничен пункт. 

Селакович и Захариева са обсъдили също сътрудничеството между България и Сърбия и в областта на енергетиката и туризма. 

"Нямаше как кризата, предизвикана от COVID-19, да не се отрази и на обмена на туристи между двете страни, но все пак това е един от най-перспективните сектори", посочи българският външен министър, като отбеляза, че Сърбия е четвърта дестинация за България. Тя изрази задоволство, че и сръбските туристи в България стават все повече всяка година.

Външният ни министър подчерта и че България винаги е подкрепяла Сърбия за европейската ѝ перспектива. 

А Селакович пък наблегна на това, че е обърнато внимание на осигуряването на максимална защита на правата на българското малцинство, което живее в Сърбия. Попитан защо премиерът Бойко Борисов не е поканен на откриването на "Балкански поток", Селакович отговори, че заради пандемията не са канени чуждестранни гости.