Те бяха специален гост на Общинска банка по повод професионалния празник на банкерите на 6 декември и се запознаха с принципите на банковата система, как функционират банките, какво са депозити, как се теглят пари, какво е да си банкер, но също така и взимаха банкови решения.

Специален лектор на учениците беше Сашо Чакалски, председател на УС и изпълнителен директор на Общинска банка.

Децата се включиха в работния процес и като истински мениджъри даваха предложения и становища. Учениците влязоха на кредитен съвет, където разбраха как се предоставя ипотечен кредит за закупуване на ново жилище.

Те разгледаха и едно от най-интересните места във всяка банка – обществения трезор, където имаха възможност и да боравят със сейф.
На финала, за спомен, децата си направиха селфи с банкерите.

„За нас е удоволствие за банкерския празник да ни гостуват ученици. Сред тях се крият бъдещи банкери. Но каквото и да решат да правят, за тях е важно да са по-информирани по темата финанси, да знаят как да боравят с парите и как работят банките. И с тази инициатива се надяваме, че сме допринесли да развият повече умения да управляват финансите си“, коментира Сашо Чакалски, председател на УС и изпълнителен директор на Общинска банка.

„Страхотно беше, особено да влезем в трезора, във всички филми все от там дават кадри“, убедена беше 9-годишната Магдалена.

„За децата беше изключително интересно и те научиха много неща за банковата система“, каза класната г-жа Ваня Михайлова. Образователната инициатива е в продължение на съвместната кампания на Общинска банка и Столична община за финансова грамотност на ученици, проведена през миналата година.

Тогава Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление "Финанси и стопанска дейност" на Столична община и Сашо Чакалски, председател на УС и изпълнителен директор на Общинска банка изнесоха лекции в няколко столични училища.

Общинска банка е лидер в общинското кредитиране, подпомагайки развитието на общините. Тя се развива успешно, печалбата й расте, като само за 2017 година общият обем на предоставеното финансиране за общините под формата на кредити и облигации нараства с 34%. То е в размер на 138 млн. лв., които формират пазарен дял на банката от 46,6%. Тази година Moody`s отново потвърди стабилния рейтинг на Общинска банка.