Сектор свиневъдство е под огромна заплаха. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред БНТ.

"Ние трябва със сигурност да спрем разпространението на африканската чума по свинете и да спасим един много добър сектор", добави тя.

Танева каза, че в рисковата зона около огнищата при Николово и Бръшлен има още два свинекомплекса. "Те са с над 40 000 общо прасета, които са блокирани", поясни тя. Министърът добави, че за всичко, което е допустимо от Комисията, ще търсят вариант, за да бъдат обезщетени тези свинекомплекси.

"От две седмици и на терен заедно с екипите на Българската агенция по безопасност на храните - ветеринарният орган в държавата, са професори и научни сътрудници на тема вирусология и те обясняват на хората какво е АЧС (африканска чума по свинете) и какво трябва да правим", заяви тя.

Танева потвърди, че мерките са закъснели.

"Със сигурност е било по-добре да бъде направено по-рано. Ние нямаме друг вариант за изход освен много бързо да се организираме и на място да убедим всеки от служителите, които са част от екипите за провеждане на мерките, как трябва да ги направят", добави тя, като заяви, че мерките трябва да бъдат изпълнявани, за да се предотврати разпространението на заболяване.

"Във връзка с изключително критичната ситуация с разпространението на африканската чума по свинете, народните представители от ПГ на "БСП за България" поискаха вицепремиерът Томислав Дончев, който е шеф на Националния епизоотичен щаб, и министърът на земеделието Десислава Танева да пристинат днес в парламента. Социалистите поискаха министрите да предоставят информация за мерките, които се предприемат за овладяването на тази критична ситуация.