Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и председателят на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев се срещнаха със свиневъди в парламента във връзка с разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС).

Министър Танева увери, че мерките за борба с АЧС са финансово обезпечени. Парите не са проблем, проблемът е общественото разбиране на ситуацията, разбирането на хората, които имат нерегистрирани стопанства, и мотивацията на местните власти, предвид предстоящите избори, да бъдат съпричастни към щабовете, отбеляза тя.

Танева информира, че ще се създаде 20-километрова чиста зона около огнищата. Тя отбеляза, че още от самото начало се работи с МВР и Пожарната, а от миналата седмица се е включила и Военна полиция. Основната задача е осигуряване на ефективното прилагане на мярката за контрол върху движението от и в надзорните зони, каза Танева. Тя отбеляза, че е установен "нерегламентиран превоз на живо и заклано месо, което представлява вектор на заразата".

От бизнеса изразиха притеснение от разпространението на заразата и посочиха, че частичното унищожаване на свинете от т.нар. "заден двор" няма да реши проблема. Вчера асоциацията на свиневъдите и големите свинекомплекси настояха за тотално унищожаване на прасетата в "задните дворове" на личните стопанства.

Депутати пък предложиха да се върне участъковата ветеринарна служба, за да се знае всеки кой какво прасе има.

Същевременно МЗХГ и БАБХ продължават информационна кампания, към която са подготвили и видеоклип. Целта на кампанията е да се достигне до широката общественост, да се повиши информираността на хората в страната по отношение на болестта АЧС, заинтересованите да се запознаят със съветите на компетентните органи, свързани с разпознаването на заболяването, начините за реакция при съмнение за възникване на болестта и мерките за справяне и недопускане на разпространението.

От БАБХ припомнят, че човешкият фактор е основен за бързото разпространение на АЧС и превенцията е от съществено значение за предотвратяването на огромни икономически загуби.

Болестта може да се разпространи както чрез директен контакт със заразени животни, така и чрез замърсени с вируса транспортни средства, дрехи и обувки на хора, които са били в контакт със заразени свине, свинско месо, продукти и опаковки от тях, оборудване, фуражи и други.

БАБХ призовава гражданите да сигнализират за всяко съмнение за възникване на болестта при домашни и диви свине или за нерегламентиранo движение и търговия на свинско месо и продукти на горещия телефон на БАБХ - 0700 122 99, на спешен телефон 112 или в съответната Областна дирекция по безопасност на храните.

Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да бъде намерена в интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ. От агенцията са публикували и информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите .

Разчитаме на съдействието и подкрепата на медиите по отношение на информираността на населението, като част от битката с АЧС в България, посочва още в съобщението си от Българската агенция по безопасност на храните.

По места искат лаборатории за изследвания

В Разград да бъде изградена лаборатория за изследвания на проби за африканска чума. Това предлагат директорите на горски и ловни стопанства в региона, съобщиха от областната администрация след работна среща относно мерките срещу разпространението на болестта.

Инж. Пламен Колев от Държавното горско стопанство в Разград, инж. Тони Димитров от ДГС Сеслав и инж. Кирил Колев от Държавно-ловно стопанство "Воден Ири Хисар" уверили, че прилагат в действие всички мерки срещу разпространението на африканската чума, но изтъкнали като основен проблем забавянето на резултатите от взетите проби от отстреляни диви прасета.

Пред ръководството на Министерството на земеделието и храните ще се настоява още за предоставяне на горските стопанства на мобилни хладилни камери, в които да се съхраняват прасетата, чиито проби още не са изследвани. На срещата е било взето решение и да се предложи на земеделското министерство, ако се наложи забрана на лова, тя да е частична, само по отношение на гонки за свине, не и за индивидуален отстрел на свине и на други видове дивеч. В противен случай може да се стигне до икономически загуби и международни проблеми, тъй като ловните стопанства имат предварително поети ангажименти към чуждестранни клиенти, заявили експертите.

Директорите на държавните стопанства настояли още да се обърне внимание на ловните дружинки да спазват мерките за превенция на африканската чума, да извършват огледи на участъците за водопой и други, така, както това се прави в държавните стопанства. Те предложили също с министерско решение в държавните гори и с общински санкции в общинските гори да бъде въведена забрана за посещение в горите на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като може да станат преносители на заболяването.

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен ще представи предложенията на директорите на горски и ловни стопанства в региона чрез постоянната областна епизоотична комисия пред отговорните ведомства, допълват от институцията.