Той подчерта, че това са трите месеца след въвеждане на дистанционната връзка на НАП с касовите апарати. Така за миналата година общата сума по данъчните декларации по ДДС за трите месеца е била 40,8 млрд. лв. За тази година тя вече е 45,1 млрд. лева, предаде БГНЕС. (Вероятно данните за юни са предварителни. Не е ясно каква част от ръста идва от инфлацията  - бел.ред.)

Всички търговци в България бяха задължени да вържат касовите си апарати към НАП до 31 март. Преди това същото сториха бензиностанции и аптеки. Касовите апарати вързаха и врачките и зърнопроизводителите.

Анализаторите на НАП отчитат, че основната причина за това увеличение е именно свързването на касовите апарати. В системата са свързани 320 000 апарати. От НАП могат да следят търговските обекти по всяко време. Така на базата на 5 критерия, сред които е оборотът, и още 20 тайни критерия, те отчитат към момента 2000 рискови търговски обекта, които да проверяват. През април, когато софтуерът за наблюдаване на отчитаните продажби бе представен на медиите, Бъчваров каза, че  се анализира всяко по-голямо отклонение от средния оборот за всеки бранш и регион.

Най-рискови са търговците на дребно, следвани от тези в строителството. Практиката на инспекторите показва, че колкото по-голям е търговецът, толкова по-изряден е той. Така например дискотека във Велико Търново отчита оборот от 270 лв. на ден. Има ресторанти или барове по крайбрежието, които отчитат средни обороти за деня от по 16 лева.

От НАП посочиха, че от днес до края на годината и ведомствените бензиностанции ще трябва да изпълнят критериите, които са валидни за всички останали. На заседанието на парламента вчера окончателно депутатите приеха промените в закона за акцизите и данъчните складове. Там е регламентирано, че НАП ще следи и оборотите с гориво на ведомствените бензиностанции.

С промяна в друга нормативна уредба пък се изменят и някои изисквания за обмените бюра. Сред тях е тази на таблата си те да поставят курса след запетаята вместо с 2 с 3 цифри.


Петте явни критерия за проверки
Малък брой дневни отчети
Несъответствие между оборот, служители, заплати и прочие
Поддържане на оборот, близо до прага за регистрация
Малък оборот в сравнение с прекия конкурент
Отчитане на оборот в края на месеца