Да събрат поне 550-600 млн. лева от пътни такси за очакванията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за първата година от въвеждането на тол сиситемата. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

На превозвачите днес беше представен за обсъждане вариант за платени участъци по пътната мрежа на страната с обхват близо 6000 километра, каза Николай Нанков. В предложението обхватът от платени участъци на пътищата е с почти 50 процента редуциран от първия вариант, посочи Нанков.

Държавата предлага автобусите, обслужващи утвърдените транспортни схеми да бъдат освободени от пътни такси. Ще плащат само автобусите, изпълняващи служебен и случаен превоз, посочи Нанков, като отново подчерта, че това засега е предложение, което подлежи на обсъждане.

Агенция "Пътна инфраструктура " има пълна готовност да започне от 16 август техническа експлоатация на система за пътни такси, добави Нанков.

В МРРБ днес се проведе първото заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние. То беше председателствано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В него участваха представители на държавни институции, НСОРБ и на браншови организации от транспортния сектор.

Снимка: Павлин Даскалов

Пред участниците в заседанието беше представена работата по въвеждане в експлоатация на електронната система за пътни такси на база време и изминато разстояние. Били са дискутирани обхватът и тарифите на електронната система за преминаване по републиканската пътна мрежа.

От обхвата на платените участъци ще отпаднат пътищата трети клас. Пътните такси ще са отделни за магистрали, за първи клас път и за втори клас пътна мрежа, съобщи още Нанков.