Над 2 млн. лв. обезщетение ще отпусне държавата за умъртвяването на близо 17 000 прасета в сивенокмплекса в русенското село Николово, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Очакват се и евросредства за компенсации на загубите на фермата.

Ветеринарни експерти от Европейската комисия пристигат у нас, за да направят оценка на ситуацията с разпространението на африканската чума по свинете. Според Брюксел страната ни е предприела всички ограничителни мерки, както е предвидено в законодателството на Европейския съюз.

Животните се обезщетяват на пазарната цена, според статистиката, според категорията, килограмите, които са налични. В случая, фермата в с. Николово си има регистрация, документите са изрядни, заяви пред БНТ д-р Цвятко Александров, зам.-изпълнителен директор на БАБХ.

От Асоциацията на индустриалните свиневъди в България обаче предупреждават, че ако не се спре разпространението на заразата, свинското месо може да се превърне в деликатес. Повишаването на цените е обусловено и от чудовищните размери на африканската чума по свинете в Китай и цяла Югоизточна Азия.

Засега имаме покачване от началото на тази година, след април - май месец, с 30-35% са се покачили цените на свинското месо в света и в Европа. И най-вероятно, тази тенденция ще продължи, защото проблемът не е нито затихнал, нито елиминиран, каза свиневъдът Цветан Илиев.

Стопаните на големите свинекомплекси са категорични, че взетите от държавата мерки са закъснели и трябва спешно да се предприемат действия за ограничаване разпространението на заразата.

"Трябва по най-бързия начин да се открият, обеззаразят, изгорят умрелите диви прасета около свинекомплексите. Всички сме много притеснени, защото това е вирус. Той не се вижда, не се усеща, то не се знае той откъде влиза", коментира д-р Миленка Димитрова, управител на свинекомплекса в русенското село Голямо Враново.

Според специалисти, африканската чума по свинете ще продължи да се разпространява. Те предупреждават, че епидемията може да се превърне в пандемия, което ще доведе до катастрофални икономически загуби.