Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов се закани след Коледа да бъдат уволнени служители от Държавната агенция по горите, допуснали от години дървесината от държавните гори да се продава на промишлеността чрез посредници.

Днес е имало среща при премиера, в която е участвал и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев. Проверката ще приключи до края на седмицата и ако има нарушения, ще бъде потърсена отговорност от виновните лица, заявил Найденов.

По отношение на настояванията на "Свилоза" да купува дървен материал на преференциални цени и да има преференциални доставки, на срещата е било посочено, че подобни искания не могат да бъдат удовлетворени. Причината е, че осигуряването на преференциални цени и доставки ще се определи от Европейската комисия като нерегламентирана държавна помощ.

"Свилоза" настоява за преференциалните цени с аргумента, че е купувач на големи количества дървесина, заявиха представители на бранша.

Има средно 5-6 до 8 посредници между държавните горски стопанства и потребителите на дървесина, каза по-рано днес пред БНР Красимир Дачев, който е и шеф на Асоциацията на преработвателите на дървесина. Според него новият закон за горите създава "хранителна среда" за корупция, а предложенията на асоциацията не са взети предвид.
Дачев обясни, че новият закон за горите задължава вече държавните горски и държавните ловни стопанства да не добиват дърва. Това е парадокс, но той мина вече на първо четене, каза той.

Няма парадокс в закона, обясни по БНР обаче зам.-министърът на земеделието доц. Георги Костов, който отговаря за управлението на горите. Според новия закон имало държавни предприятия, които ще разполагат с голямо количество суровина.
"При открити процедури те ще могат да направят дългосрочно договаряне за големи количества, защото сегашните горски стопанства не могат да направят това. Всяко едно от шестте големи държавни предприятия ще разполага средно с повече от милион кубически метра дървесина годишно, което ще може да осигури необходимото количество на голям потребител", каза Костов.

Зам.-министърът съобщи, че заедно със Световната банка се изготвя наредбата, по която ще става добивът и търговията с дървесина по новия закон и покани Асоциацията на преработвателите на следващото обсъждане на 11 януари.

Заменките засягат много малка част от горите, незаконната сеч е най-големият бич, алармира преди време министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Последна актуализиация в 15 ч.