Данъчни служители от звеното за фискален контрол в Националната агенция по приходите (НАП) започнаха масови проверки на най-голямото открито тържище на Балканите - Неделния пазар в Димитровград, съобщиха от офиса на агенцията в Хасково. Акцията срещу укриването на приходи и неспазване на законодателството започна в 8:30 часа вчера. Инспекторите от НАП провериха 22 обекта, като са установени 20 нарушения. От тях 15 са за неиздаване на касова бележка. Трима от търговците са работили без фискално устройство, други не са притежавали свидетелство за регистрация или са издавали документи за продажба без необходимите реквизити, уточняват от НАП.

Преди да се легитимират, данъчните инспектори са наблюдавали обектите, направили са контролни покупки, приложили са т.нар. способ "таен клиент", вследствие на което са установени нарушенията. На 14 от търговците е наложена административна мярка "запечатване на обект". Проверките на приходната администрация продължават, като целта им е да предотвратят опитите за неотчитане на приходи и да предпазят потребителите от недобросъвестни търговци, се допълва в съобщението.

Неделният пазар в Димитровград разполага с над две хиляди търговски обекта и привлича клиенти на едро и дребно от цялата страна в работните си дни от петък до неделя. Обособената в общинското предприятие структура е най-големият донор на местната хазна и най-големият местен работодател, припомниха за БТА от общината. Тържището ще работи и на 23-ти, 24-ти и 25 декември.