Това каза пред БНТ Петър Баран, бивш оперативен директор на ЧЕЗ-България в периода 2011-2015 година. Според него, задължително се прави проверка дали при сделка няма някакви съмнителни средства от страна на партньора си.

„Проблемът идва от това, че компанията Инерком не е голяма компания и има съмнения дали ще се справи с управлението. Но ЧЕЗ е проверила внимателно сделката и няма притеснения за това“, каза още Баран.

Според него, ЧЕЗ се изтегля от Източна Европа и започва да инвестира в западна Европа, защото така си гарантират по-малки печалби, но работят в много по предвидима среда. Баран посочи, че последните години са били трудни за работата на компанията в България, след като е имало процедури за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та и тази процедура за чешката компания не е прекратена от 4 години.

„Много министри на енергетиката се смениха през последните пет години, цели шест, осем пък бяха сменяваните членове на КЕВР. Това говори за нестабилност и не може да не се отчете. Но ЧЕЗ винаги е била обект на политически битки, главно в България и Албания“, посочи бившият шеф на ЕРП-то.

Според Баран идеята държавата да влезе в ЕРП-то на Западна България е глупост. „Държавата трябваше да поиска дял преди, когато започна процедурата по продажба на бизнеса, сега е доста късно.

Той каза, че цената, която е договорена в сделката с Инерком е 342 милиона евро, но освен това има и заем от 60 милиона евро от ЕБВР, има и още плащания, общата сметка върви към 500 милиона евро. Това са сериозни пари, те трябва да бъдат намерени.