Това обяви пред bTV Петр Баран,  бившият оперативен директор на ЧЕЗ в България (в периода 2011-2015 г.) по повод продажбата на акциите на чешката компания у нас.

Той не вижда нищо притеснително във факта, че Гинка Върбакова, собственик на непознатата доскоро фирма „Инерком България”, купува акциите на ЧЕЗ

На въпрос дали според него някой стои зад Гинка Върбакова, Баран отговори кратко: "Нямам представа...Това е нещо, което много ме кефи, защото сега всички се чудят коя е Гинка, коя е г-жа Върбакова, какво е "Инерком", коментира Баран.

Той е убеден, че в Прага добре са проверили фирмата и дали всичко е прозрачно. Предполагам, че колегите от ЧЕЗ са си свършили работа, допълни той.

Бившият оперативен директор на ЧЕЗ в България смята, че сделката между ЧЕЗ в Прага и Гинка Върбакова ще се реализира, ако "всички политици не се намесват много в тази история" и ако "Инерком" или финансиращите институции не се откажат от нея.

По думите му всеки, който е следил информацията по сделката, е можел да види всички кандидат-купувачи от 2016 г.  и изреди: "т-н Вълканов, братя Бобокови с румънски инвеститори, след това Бобов дол, евреите".

По думите му досега не се е стигнало до сделка, защото ръководството на ЧЕЗ в Чехия, най-вероятно, не е било удовлетворено от предложените цени.
"За да се случи една сделка трябва да има продавач и купувач", посочи Баран.

Той обясни, че ЧЕЗ е решила да се изтегли от българския пазар след скандала с т. нар. надписани сметки през 2013 г., когато падна първото правителство на Бойко Борисов.

Бившият оперативен директор на ЧЕЗ в България каза, че няма информация правителството да е оказвало натиск на компанията за цените на тока.

"Ние винаги имахме разправии с регулатора, за да обясним защо искаме дадено увеличение на тока", разказа Баран, но стана ясно, че дружеството не е работило на загуба у нас.

Бившият оперативен директор на ЧЕЗ в България обясни още, че не е "стратегическо" за чешката компания да продължава своите сделки в България. Сега компанията инвестирала в Германия, Франция и други западни държави.

По думите му ЧЕЗ не е държавна - Чехия имала "само 70 процента от компанията". Акционерното дружество си имало управителен съвет, който управлявал дейността, и надзорен съвет, който я контролирал.