Целта е да се засекат евентуални данъчни престъпления и прехвърляне на нелегални пари в банкови сметки на реални или фиктивни фирми в България, пише изданието, цитирано от БТА.

В последните години и специално през миналата година се наблюдава бум на регистрираните в България гръцки компании. Официалните данни обаче показват, че почти осем от десет гръцки фирми само са регистрирани без да извършват икономическа дейност. Повечето "емигрирали" компании нямат персонал или не са преместили търговската и производствената си дейност.

Става дума за голяма измама, която лишава гръцката държава от сериозни приходи, коментира изданието, като допълва, че целта е да се заобиколи действащия в Гърция капиталов контрол, както и да се закупуват луксозни коли и имоти при по-ниски данъци.

Честа практика на гръцките компании е да внасят стоки от трети страни като Турция и Китай, да ги фактурират от българските си фирми и след това да изнасят стоките за Гърция. Така те се възползват от по-ниското данъчно облагане в България - 10 на сто вместо 29 на сто, колкото е в Гърция.

Очаква се Атина и София да подпишат двустранно споразумение, което ще позволи проверката на тези компании. От гръцкото финансово министерство ще искат съдействието на българските данъчни власти, за да могат да бъдат задействани незабавни проверки за компании, за които има данни, че укриват големи данъци.

На фирмите, за които бъде установено, че са преместили седалището си в България, но продължават да работят в Гърция, ще бъдат налагани големи глоби.

Предвижда се гръцки екипи да заминат за България, за да предадат данни на контролните власти в България.

Според изнесени в парламента официални данни, през 2014 г. е имало 11 хиляди гръцки фирми в България. Девет хиляди от тях не са разполагали с персонал, а шест хиляди не са извършвали никаква дейност. През 2015 г. са регистрирани нови две хиляди компании, които нямат служители и на практика не са преместили производствената или търговската си дейност в България.