Руската компания пое ангажименти, отправени в рамките на антимонополното дело на Европейската комисия срещу „Газпром“.

Вчера ГЕРБ и десни формации поискаха служебното правителство да предприеме действия за удължаване на срока, в който България да предяви претенциите си пред "Газпром".

Според експерти България е загубила над 2 млрд. долара от плащания на по-скъп газ към "Газпром". Според договорите и формулата за изчисляване на цената на руския газ "Булгаргаз" повиши цената на синьото гориво с 29%. Последва и повишение на цената на парното средно с 23%.

На 13 март Европейската комисия призова всички заинтересовани страни да предоставят становища относно представените от "Газпром" ангажименти. Те са в отговор на опасенията за конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Страни като България вече ще могат да продават на други държави неизползваните количества газ, договорени с "Газпром". Досега действаше принципът "ползваш или плащаш".

От ЕК ни дадоха 7 седмици срок да предявим искания към "Газпром".

Руската компания се ангажира също да не търси от България обезщетения заради спрения проект "Южен поток".

На 19 април 2017 г. във Варшава се проведе V4 Gaz Forum, организиран от страните от Вишеградската четворка с участието на представители на българското Министерство на енергетиката, БЕХ, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. На експертно равнище по време на форума бяха анализирани в детайли направените предложения.