Експерти прогнозират поскъпване на петрола на световните пазари, а от там и повишение на цените на горивата в бензиностанциите.

Всичко около атаката с дроновете, при която беше ударена рафинерия в Саудитска Арабия сочи към Иран, това заяви бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

За "Тази сутрин" по bTV експертът обясни, че нападението, за което отговорност поеха хусите в Йемен, е сериозно и ще доведе до бавно възстановяване на производството на петрол в мюсюлманската страна.

По думите му това ще отнеме между 3 и 6 месеца, а експортният капацитет на Рияд ще бъде намален с близо 70%, което ще доведе до трайна тенденция за увеличаване цената на петрола.

Според бившия зам.-министър експертите у нас могат да предвидят кога ще свърши петрола в българските бази, който вече е закупен на определена цена.

"С пристигането и зареждането на новия петрол, ще дойде и увеличението в цената", допълни още той.

Експертът поясни, че атаката върху една от големите петролообработващи станции в Саудитска Арабия е показала бойните способности на Иран, несигурността на Саудитска Арабия и готовността на САЩ да помагат на своите съюзници (Вашингтон заяви, че ще отключи петролния си резерв, за да избегне глобална криза).

Керемедчиев допълни, че Иран има възможността и стратегията да разпалва конфликти със съседите си, а евентуално затваряне на морския път през Ормузкия пролив, може да доведе до недостиг на черното злато в световен мащаб.

По думите му атаката е била добре планирана и извършена, най-вероятно от добре обучени и тренирани пилоти. Според него Йеменските хуси нямат капацитета да изнесат подобно нападение, но която и страна да е отговорна, е била разкрита ахилесовата пета на Саудитска Арабия.

"Саудитска арабия купува най-много оръжие от САЩ, но се оказва, че е великан с глинени крака. Страната не е готова за военни действия и трябва добре да обмисли военните си възможности", обясни Керемедчиев.

"Ситуацията в момента е извънредна за петролния пазар. От 10 години се занимавам с горива и досега такова нещо не съм виждал. Поскъпването е с над 12-15% за една нощ. Само с една атака с дронове се унищожиха около 5% от световното производство на петрол. И все още не е ясно за колко време може да бъде възстановено това производство", коментира пред Нова телевизия Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

По думите му експертите в Саудитска Арабия обещават до дни да възстановят поне половината от засегнатите инсталации, не е ясно обаче дали това ще се случи.

Бенчев смята, че поскъпване на цените на горивата на бензиностанциите ще има.

"С колко ми е трудно да прогнозирам. Ако има нещо, то ще е в рамките на няколко жълти стотинки", заяви експертът. "Нещата в един момент ще се нормализират".