В срещата, на която са присъствали и вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, са участвали ръководствата на "Alibaba Group", "GS-Solar Company", "GoldPoly Group". Те са били съпровождани от досегашния ни генерален консул в Шанхай Димитър Абаджиев, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Китайските инвеститори са посочили, че интересът им към страната ни е последица от установените добри отношения между премиера Борисов и президента и министър-председателя на Китай Си Цзинпин и Ли Къцян. Обща е била оценката за активизиране на двустранните бизнес контакти в последните години след българското участие на най-високо равнище в инициативата 16+1, икономическите форуми и създадените възможности за обсъждане на конкретни проекти между представителите на бизнеса от двете страни.

Идеите на "Alibaba Group" за инвестиции в страната ни са свързани със създаването на логистичен център за развиваната от тях онлайн търговия, който да обслужва поръчките в цяла Европа. Проектът включва и предлагане на международните пазари на български стоки и храни.

Намеренията на "GS-Solar Company" са за създаване на завод за производство на соларни панели, а "GoldPoly Group" проявява интерес към изкупуването на български тютюн.

Министър-председателят Бойко Борисов е изразил благодарност за съдействието на китайските власти за активизирането на двустранните икономически отношения. Той е подчертал, че приоритет на правителството от първия му ден е създаването на по-добър бизнес климат и стимулирането на инвестициите чрез намаляване на административните тежести и осигуряването на стабилна среда за правене на бизнес.

Премиерът е посочил, че предимства на България са не само ниските данъци, но и стабилността, която страната ни излъчва като финансов и икономически субект в Европейския съюз.