Искаме сивият сектор да излезе на светло. Целта на тази наредба (H-18) е такава, каза премиерът Бойко Борисов на 14-ата годишна среща на бизнеса с правителството в София. Според него, когато държавата тръгне да не изпълнява своите функции, изведнъж става проблем. "Ако изтеглим наредбата, ще кажете, че държавата не изпълнява функциите си", добави Борисов, цитиран от БТА.

Н-18 за отчитане на оборотите задължава собствениците на обекти да добавят специален модул в софтуерите си, който осигурява на проверяващите данъчни органи достъп до личните данни на всички от персонала и дори рецептурните книжа, които често са фирмена тайна - оплакаха се представители на бизнеса. Новите правила трябва да влязат в сила от 31 януари.

Министър-председателят изтъкна, че навсякъде в Европа се предоставят касови бележки, докато в България се крият оборотите. В същото време се иска да се развива инфраструктурата, дори държавата да плати самолетните билети на туристите и чартърите. Затова Борисов настоява тези, които не искат наредбата да влезе в сила, да кажат публично какво им пречи.

"Че хващаме оборотите по този начин, означава, че не сме с малкия и среден бизнес", добави Борисов. Той даде за пример, че Гърция е наложила още една такса на магистралата до Солун. Въпреки това всички българи си плащат, докато в България още не може да се въведе ТОЛ системата.

"Сиреч, тука трябва да е без пари. В Сърбия може да си платим, в Гърция може да си платим, но тук не може, защото държавата ни е длъжна", заяви Борисов. В единия случай се отчита голям дял на сивия сектор, докато в другия се налагат правила. Според него правилата не се харесват, защото по този начин онлайн ще се осветли оборотът. При проверките на данъчните се оказва, че едни сървъри са в Макао, други в Шанхай. "Ето това искаме да хванем, за да може да има повече пари за пенсии, за доходи и всичко останало", изтъкна премиерът Борисов.

Преди дни собственици и служители на заведения за хранене в десетки градове протестираха символично срещу Н-18, облекли жълти жилетки.

"Тази наредба касае не само нас, ресторантьорите, а и всички с малък и среден бизнес. Разчетите на министерството бяха, че стойността на една такава операция ще бъде около 120 лева на работно място. Нищо подобно. Един касов апарат е между 300 и 800 лева, а софтуерът е от 1000 до 3000 лева. Разходите са огромни. ... Става дума за около 300 млн. лева, които се губят от кешови разплащания, по думите на министър Владислав Горанов. По техни разчете щяха да бъдат засегнати около 120 хиляди фирми от тази наредба. Фирмите са над 300 хиляди. Те не очакваха да навредят на бизнеса на толкова много хора", коментира пред БНР собственик на заведение в Бургас.

Някои бизнес модели изградени за кражба на ДДС вероятно ще трябва да престанат да съществуват. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по повод промените в наредба Н-18 и за искането за намаляване на ставката на ДДС от 20 на 5 процента за ресторантьори и хотелиери.