България води миролюбива външна политика, за да привлича повече туристи, каза министър-председателят Бойко Борисов на откриването на Българо-руски бизнес форум в областта на туризма, в което участва и премиерът на Русия Дмитрий Медведев.

Как се справяме със санкциите

В условията на санкции и на голямо напрежение на многополюсния свят, ние с Дмитрий Медведев успяваме да поддържаме доста добри и прагматични работни отношения. Не бива пак да се делим като нация на русофили, русофоби. Нека си гледаме нашите важни български интереси, заяви Борисов. Стотици милиони губим заради санкциите, затова винаги съм настоявал да се върнем на масата за преговори, подчерта той.

Но въпреки трудните международни отношения, успяхме да запазим добрия тон, който дава възможност там, където не попадат санкциите с цялата си гилотина, максимално да можем да развиваме отношенията си, коментира Борисов.

Какво можем да предложим на руснаците

Има какво да предложим в културния, историческия и ако щете религиозния туризъм, каза Борисов. Въпреки трудните международни отношения ние успяваме да запазим един добър тон помежду си, посочи той. В 59 града имаме центрове за издаване на визи, за да се облекчат максимално туристите. Обсъждаме пускането на ферибота между Бургас и Новоросийск, която ще позволи на хората да идват с автомобилите и да карат дори покъщнина, каза Борисов.

Той отбеляза, че премиерът Медведев е любител фотограф и е останал очарован при посещението му при Тракийското съкровище.

За да удържим на конкуренцията на Гърция и на Турция, трябва да се изчисли как да се подпомогне браншът за организираните туристи. Защото имаме и зимен, и летен, и голф, и ловен туризъм, където може да се направи много. Неслучайно на нашите спортни бази се подготвят и руски спортисти, каза премиерът. Ще се постараем да сме по-гъвкави. При тази конкуренция туристът избира най-добрата дестинация, каза Борисов.

Тук е сигурно, добре сме с всички

Нашата балансирана външна политика дава до голяма степен и сигурността на туристите, защото поддържаме добри отношение с различни държави, посочи българският премиер. С полицейските служби работим много преди да започне сезонът, за да обезпечим тази сигурност, каза още премиерът Борисов.

Премиерът подчерта, че България ще се постарае да бъде по-гъвкава. В това отношение на пръв поглед изглежда лесно, но нашата балансирана външна политика дава до голяма степен и сигурността, защото ние поддържаме прекрасни отношения и с Катар, и с Египет, и със Саудитска Арабия, и със Сърбия, и с Косово, и с Палестина. Водим миролюбива политика, за да можем да бъдем максимално защитени, категоричен е Борисов.

В сферата на детския туризъм Борисов предложил на Медведев да му изпрати снимки на пионерския лагер на Камчия, за да може съвместно "да развием и това".

Гостоприемството се корени в традициите - ако го нямаше, много от нашите туристи нямаше да са тук, каза на свой ред Дмитрий Медведев. Приветливостта е фирмен знак на българския туристически отрасъл, изтъкна руският премиер. Може би не знаете, че около 500 000 руски туристи идват в България всяка година, но значителна част от тези хора имат недвижими имоти на Черноморието - вероятно те са около 300 хиляди, каза Медведев. Тук климатът е отличен, има добри условия за почивка на разумна цена, защото това е важно за туризма, отбеляза той.