Собствениците на големи свинекомплекси, месопреработватели и зърнопроизводители призоваха в цялата страна да бъде обявено извънредно положение заради разпространяващата се африканска чума по свинете.

Според тях не трябва да се толерира отглеждането на прасета в задните дворове. Те посочиха, че именно този начин за отглеждане на животните е основната причина за разпространение на болестта.

Д-р Румен Караманов, ръководител на свинекомплекс, обясни:

"Обявяване на извънредно положение в цялата страна, това е единственият начин, който ще накара всички структури, без оглед на политическата принадлежност, да работят по едни и същи правила и да изпълняват всички онези задължителни мерки, които трябва да се вземат за решаване на проблема".

По-рано днес пък стопани от три пловдивски села, които до тази вечер трябва да премахнат прасетата от личните си стопанства се събраха на протест в центъра на Радиново.

Повечето от протестиращите заявиха, че би трябвало да се пристъпи към унищожаване на прасетата, ако има констатирана зараза, а такава в областта не е налице. Затова отказват да заколят животните.

Втори протест срещу мерки за ликвидиране на домашните прасета, отглеждани във ферми тип "заден двор", като мярка за ограничаване на африканската чума по свинете ще се проведе днес от 17,30 часа в сливенското село Крушаре. Очаква се протестиращите да блокират отново главния път Сливен - Ямбол.

Днес до обяд изтича поставеният от протестиращите снощи срок Министерство на земеделието да отмени заповедта за унищожаване на домашно отглежданите прасета. В противен случай организаторът на протеста Валентина Василева обяви, че ще блокират страната.

От БСП пък предложиха държавата да изкупи на пазарни цени прасетата от личните стопанства.