Това сочи първото проучване на заетостта в България, проведено от международната компания за човешки ресурси Manpower Inc., съобщи БГНЕС.

Изследването е направено сред 757 работодатели в 5 района на страната – София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. "Резултатите биха били различни, ако се включат и региони с голяма безработица", казва пред вестник "Класа" Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

Работодателите в София и Пловдив имат най-позитивни планове за наемане на служители през следващата година. По сектори най-оптимистични са нагласите на бизнеса в производството, финансите, застраховането и търговията. Спад на заетостта се очаква в строителството, земеделието, хотелиерството и ресторантьорството, както и в държавния сектор.

Същевременно стана ясно, че един на всеки седем българи е готов да емигрира в търсене на по-добра работа.
"Демографската структура на България е една от най-лошите в Европа, не достигат висококвалифицирани работници. И сега има работни места, които остават незаети, защото няма хора, които да отговарят на съответните изисквания. В същото време образованието не подготвя търсените кадри. Дефицитът е най-голям сред техническите специалности, инженери в специфични области, IT-специалисти, мениджъри, медицински работници – лекари и сестри. Не достигат дори работници за чисто занаятчийски професии като водопроводчици, шофьори и заварчици", коментира Василева.

По думите й предприятията, съкращавали служители в разгара на кризата през 2008-2009 г., не наемат хора със същото темпо.

Заради ниските заплати, още 3 до 5 години ще сме "атрактивни“, прогнозират още от Manpower.