Всички легални търговски обекти, които продават горива, ще се вписват безплатно в специален регистър. Това приеха депутатите, които обсъждат на второ четене спорния Закон за горивата, който предизвика недоволство и раздели едрия и дребния бизнес.

Удовлетворени бяха исканията на заплашващите с протести малки търговци и превозвачи на горива и отпаднаха изискванията за 20 000 лева капитал при регистрация и още толкова като банкова гаранция.

Депутатът от "Обединените патриоти" Емил Димитров поясни за кои обекти ще важи безплатната регистрация:

"В малките населени места има обекти, за които тези 20 000 бяха много. В момента няма никаква административна или финансова тежест. Регистрацията ще бъде безплатна. 400 000 обекта са регистрирани. Благодарение на това, че ние конкретизирахме кои са земеделски, с всичките изисквания, те се обособиха като обекти. Конкретизирахме и кои да са обектите, така наречените ведомствени, вътрешни обекти. Това са строители, миньори, преработватели на отпадъци, транспортни фирми, концесионерски обекти.

Всички легални обекти, които търгуват с горива в България, ще бъдат вписвани безплатно, без банкова гаранция. Тя беше 200 000, падна на 20 000, сега е нула. Всички могат да се регистрират в момента, в който поискат. Проблем остава за едни обекти, които не са нито земеделски, защото е ясно кои са земеделски, нито са вътрешни, а до този момент не са решили да се регистрират. Те ще имат проблем, защото може би никога през живота си не са били регистрирани и сега има дълга процедура", обясни Димитров.

Според приетите текстове, водачите са длъжни да зареждат с горива управляваните от тях пътни превозни средства и/или самоходни машини само на бензиностанции, които са регистрирани по този закон.

При дебатите в пленарната зала лидерът на НФСБ Валери Симеонов предложи министърът на икономиката да издаде наредбата в едномесечен срок, считан след 28 юли, но идеята не беше приета.

Законът е в сила, кога ще влезе наредбата в сила - са подробности, коментира Рамадан Аталай /ДПС/. "След като НС си изми срама от миналата седмица /тогава на първо четене депутатите отложиха за 1 юли влизането в сила на самия закон поради протести - бел.реп./, сте се "изтъпанили на тази трибуна и предлагате до 6 месеца, след 6 месеца", не ги разбирате тези неща г-да от ОП, коментира Рамадан Аталай от ДПС.

БСП настояваше за двумесечен срок за издаване на наредбата, който също не бе приет. Нужно е да се въведе възможно по-бърз ред в системата, иначе остава впечатление, че по-скоро се търси политическо спокойствие, поиска от управляващото мнозинство Драгомир Стойнев.

Правният ефект е да се даде време на всички субекти да приведат дейността си в съответствие с регистрационния режим, който влезе в сила от 28 януари. Законът въвежда по-строги правила за регистрация и контрол на обектите от този сектор, обясни председателят на правната комисия Данаил Кирилов

Парламентът решава дали да даде срок до шест месеца на министъра на икономиката, за да изготви Наредбата, която да уреди регистрацията на всички търговци.