Повечето семейства с ниски доходи в Европейския съюз не могат да си позволят лятна ваканция, според проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Организацията, цитирана от Асошиейтед прес, представлява 45 милиона членове в 38 европейски държави. Тя заяви, че много нископлатени работници са сред 35-те милиона граждани на ЕС, които нямат достатъчно пари за почивка. Съюзът използва данни от Евростат, статистическата служба на ЕС.

"Ваканцията не трябва да бъде лукс за малцина. Докато много работници отсъстват от работното си място и се наслаждават на почивка с приятели и семейство, милиони не могат до го сторят поради ниското си заплащане", каза заместник генералният секретар на конфедерацията Естер Линч пред АП.

"Нарастването на неравенството по отношение на ваканциите и почивките показва как ползите от икономическия растеж в Европа през последното десетилетие не бяха споделени справедливо," допълва тя.

Според проучването 28 процента от живеещите в 450 милионния блок нямат достатъчно средства, за да се насладят на едноседмична почивка далеч от дома. Проучването подчертава, че това число е нараснало до 59,5 процента за хората, чийто доход пада под прага на Евростат за риск от бедност, който е определен на 60 процента от средния национален доход.

Най-лошо е положението в Гърция, където 88,9 процента от хората, живеещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка, следвано от Румъния (86,8 процента), Хърватия (84,7 процента), Кипър (79,2 процента) и Словакия (76,1 процента).

За България този процент е 71,6 на сто, което отрежда на нашата страна седма позиция в негативната класация за 27-те членки на ЕС. Това означава, че близо един милион българи (или 972 328) не могат да си позволят лятна ваканция, показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП).

Според ЕКП, много от хората в групата на бедността са безработни или пенсионирани, но има и милиони нископлатени работници.

"Законово уредените минимални заплати поставят работниците в риск от бедност в най-малко 16 държави членки на ЕС и, според Европейската комисия, 22 милиона работници са с доход по-малко от 60 процента от средното ниво на възнаграждение", заяви профсъюзът пред АП и добави, че неравенството в почивките е нараснало в 16 страни от ЕС през последните 10 години.

Най-голямото разделение в достъпа до почивки между тези с доход под 60 процента от средния и тези с доходи над този праг е в Хърватия, Гърция, България, Чехия, Франция и Румъния, се казва в съобщението.

ЕКП заяви, че работи с европейските законодатели, за да въведе "праг на приличие" в правото на ЕС, който да гарантира, че минималните заплати по закон никога не могат да бъдат по-малко от 60 процента от средното ниво на възнаграждение и 50 процента от средната работна заплата на всяка държава от ЕС. Профсъюзът заяви, че този ход би помогнал за увеличаване на заплатите на над 24 милиона души.