Крайният срок за връзка на фискалните устройства с НАП за всички търговци бе 31 март, събота. Понеже не е работен ден, срокът на практика изтича в полунощ в първия работен ден, т.е. понеделник срещу днешния вторник.

Днес в Държавен вестник Министерството на финансите обаче обнародва промени в Наредба №18 с някои изключения. Няма да е необходимо да регистрират продажбите си с касов апарат търговците, които разполагат с повече от 2000 обекта (какъвто е случаят с “Български пощи”) или извършват “вътрешни и международни превози на повече от 15 млн. пътници годишно и имат над 400 превозни средства за тези услуги” (това изискване покрива БДЖ), съобщава в. "Труд".

Тази сутрин МФ ще обнародва поправки в наредбата, така че двете компании няма да нарушат срока за свързване, потвърди говорителят на НАП Росен Бъчваров.
Без нормативната промяна в последния момент БДЖ и “Български пощи” трябваше да платят глоба от по 10 000 лв. и да затворят касите си.

Данъчните започват масови проверки в останалите търговски обекти. Близо 99% - 298 000 от общо 300 хиляди касови апарати в страната вече са свързани с отчетната система на НАП. Целта е да се предотвратят измами с реализираните обороти и укриването на ДДС. Лесно може да разберете кои търговски обекти вече отчитат оборота си в НАП. От днес всички магазини трябва да издават касови бележки с миниатюрна карта на България, изобразена в долния ляв ъгъл

Инспекторите съветват неизправните търговци да спрат работа, докато изпълнят изискването. В противен случай ще бъдат глобени. Санкцията за първо нарушение е 500 лева, а при повторно– до 10 000 лева. Освен това, тези търговски обекти ще бъдат запечатвани.

На всички касови апарати, които не са свързани със системата на данъчните, трябва да бъде демонтирана фискалната памет, а фирмите ще може да оперират само по банков път. Така всяка покупка ще се отчита в реално време.

За БДЖ и Пощите
През клоновете на “Български пощи” се плащат и сметките за ток на доставчика за Югоизточна България - EVN. Другите доставчици на ток, които също имат множество каси, заявиха, че са свързали апаратите си с НАП.

До 30 септември БДЖ и “Български пощи” трябва да вържат мрежата си от касови апарати с един централен сървър, който от своя страна ще предава обобщените данни към НАП. За да се възползват от отсрочката, двете компании трябва до 20 април т.г. да заявят това пред приходната агенция.

С този си ход държавата причислява БДЖ и “Български пощи” към групата на първокласните инвеститори, с вложени у нас над 5 млн. евро. Единствено те по наредбата досега имаха право да се свържат с НАП чрез централен сървър, а не всеки отделен касов апарат.

Вчера изтече и срокът, в който всички юридически трябваше да подадат своите декларации за облагане с корпоративни данъци. До момента това са направили 315 000 дружества, като повече от половината от тях са изпратили формулярите си чрез интернет. По електронен път в НАП са постъпили 168 000 документа.
В края на месеца изтича друг срок - за деклариране на доходите от физическите лица. До момента това са направили 168 000 души, като 14 000 (близо 9 на сто) от тях са изпратили декларациите си онлайн, подписани с електронен подпис.