След взрива на магистралата в Болоня трите български деца, които са в болница, са в стабилно състояние. Днес пристига и бащата на най-пострадалото момче. Очаква се останалите ученици да започнат отново практиката си в италианските фирми. Децата остават до 31 август в Италия.

"След като минаха няколко дни, вече се чувстваме по-добре", разказва едно от момчета пред Нова телевизия.

"Вече всички са спокойни, което е най-важното. Очакваме тези, които са в болница да се приберат", заяви друг от учениците. "Досега всичко, което сме правили е много интересно. Очакваме още интересни неща. Всички си помагаме, дошли сме като семейство", допълни той.

Децата са изключително благодарни на медиците, която им оказват помощ. По думите им напрежението след взрива вече отшумява, остава само спомена. 

Директорката на училището остава с децата, МВнР пък съдейства на бащата на най-тежко пострадалото момче да отиде на място.

"Не може да ходи, тъй като са му обгорели ходилата. Но важното е, че са живи", каза за Нова телевизия Георги Вълчанов. "Изплашили се отначало, като виждат пушек и казали: "Давай да бягаме!". И тръгват да бягат, но през това време има и взрив. За съжаление ги застига и ударната вълна. Добре, че ги е хванала отзад. Щеше да бъде по-сериозно, ако беше ги хванала отпред", коментира още Вълчанов.

Снимка: Нова телевизия

Впоследствие той научава, че синът му има изгаряния освен по краката, и по ръцете и тила.

"Първо е бил в една болница, после са го преместили с хеликоптер в друга - в Чезена. Засега казва че е добре - психически. Като разговарям с него, виждам че се стабилизира", споделя още бащата.

Късно снощи на посещение при момчето бе и посланик Марин Райков. Лекарите в болницата са съобщили, че следващите 10 дни са изключително важни за лекуването на детето. От това ще зависи дали ще се наложи да бъде оперирано.

Италианските местни власти съобщиха вчера, че щетите от пожара и последвалия взрив на италианската магистрала А14 край Болоня възлизат по предварителни оценки на 10 милиона евро.

При тежката катастрофа в понеделник и последвал взрив на цистерна край италианския град Болоня бяха ранени 145 души, сред тях и седем български единайсетокласници. На място загина шофьорът на цистерната.

Основната версия за инцидента е, че шофьорът на камиона е заспал зад волана. Автомагистралата вече е отворена за движение.