Проучването е изготвено за Инициативата за развитие и интегритет на Югоизточна Европа и е представено по време на конференцията "Сивата икономика и недекларираната заетост в Европа: Нови тенденции и политики за противодействие", организирана от Центъра за изследване на демокрацията и Университета в Шефилд в парк-хотел "Витоша" в столицата.

Руслан Стефанов, директор на икономическата програма на ЦИД посочи, че са включени както заетите без трудов договор, така и тези, които които получават и т.нар. заплата в плик, сума извън указаната в трудовия договор.

Освен за България по време на форума бяха представени данни и за други балкански държави като Хърватия и Македония, предаде БТА.

В конференцията се включиха евродепутатът Георги Пирински, президентът на КНСБ Пламен Димитров, представители на институции, синдикати, работодателски организации.

Стефанов отбеляза, че наетите без трудов договор обикновено са много малко - около един - два процента. По думите му България е в сравнително по-добра позиция от страните в Западните Балкани, които все още не са членове на ЕС.

Според проучването делът на заетите в скрития сектор в Югоизточна Европа и Турция през 2016 г. варира между една пета от всички заети в Хърватия и четири пети в Косово. Над 20 процента е недекларираната заетост в Македония. Един от основните проблеми както в България, така и в Югоизточна Европа е липсата на доверие в институциите.

Друга причина за укриване на доходи, дори в страни с ниски данъчни ставки като Македония и България, е усещането на хората за несправедливостта на системата - данъчната тежест се стоварва по-силно върху хората с по-ниски доходи.

От тази гледна точка един от най-важните дебати, който ще се води в страната ни, според Стефанов, е за справедливостта на данъчната система.

Най-характерно за България е, че хората не работят изцяло в сивата икономика, а декларират само една част от доходите си, а останалото получават "на ръка", каза проф. Колин Уилямс от Университета в Шефилд. По думите му това не е изцяло неформална заетост и поради това е много трудно да бъде открита.

Според Уилямс трябва да се търси решение на причините, довели до недекларираната заетост, а не да се борим с последиците. Хората не разбират връзката между данъците, които плащат и обществените услуги, които получават, каза проф. Уилямс.

Това изисква информационна кампания за образоване на гражданите, както и промени в държавните институции, посочи той и допълни, че хората трябва да имат усещането, че получават нещо реално срещу своите данъци.