Тол таксите няма да се отразят сериозно на цените на стоките, каза пред журналисти в Сливен министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Според нея, твърденията за голямо увеличение, са спекулация.

Тя обясни, че логиката на определяне на тол тарифите е следната - в категорията от 3.5 до 12 тона, които са най-масовият транспорт и осъществяват вътрешния превоз на стоки, да бъдат с по-ниски тарифи, така че да не се отрази на цените на хранителните продукти.

Според изчисленията в потребителската кошница най-голямо отражение ще има на цените за минерална вода и безалкохолните напитки - около 4 процента. В другата категория - тежкотоварни, важи принципът, че който руши и замърсява повече, ще плаща повече. В третата категория попадат автобусните превози, които са с ниска тол тарифа, защото те изпълняват и социална функция. Тези средства, които държавата взима под формата на винетна такса, ще бъдат заплащани като тол тарифи. Преразпределението ще бъде вътрешно в сектора, като който пътува повече, ще заплаща повече, защото таксата е на база изминато разстояние.

Вчера са били проведени първите срещи с превозвачите, като министърът очаква накрая да бъде постигнат консенсус. След като министерството предостави поискана от превозвачите информация, ще бъдат насрочени нови срещи, вероятно следващата седмица.

До 2020 година МРРБ има готовност да размрази обекта "Пречиствателна станция за питейни води в Сливен", да бъде актуализиран проектът, да бъдат довършени останалите десет процента от него, каза още министър Аврамова. На 25 март ВиК - дружеството е подало апликационна форма по ОП "Околна среда", като определените за област Сливен средства са в размер на над 112 милиона лева без ДДС.

Министър Аврамова бе на посещение в Сливен и участва в събитие, част от Националната кампания, насочена към младите хора - "10 причини да остана в моя Сливен". По-късно днес тя ще присъства и на граждански диалог за регионалното развитие, част от платформата за граждански диалог "Европа в нашия дом".