Това съобщи пресслужбата на кабинета, на която се позова БТА. Ограничението се въвежда по реда на Закона за енергетиката и ще важи за периода 1 април - 30 юни 2010 г. То се прави с цел гарантиране на сигурно и непрекъснато снабдяване с природен газ на потребителите на територията на България.
Предложението е свързано и с необходимостта да се гарантира непрекъснатост на доставките, като се запази нивото на поносимост на цените на природния газ за индустриалните и битовите потребители.

Цената на природния газ ще се повиши от 1 април с 10,88%, обяви Държавната комисия за енергийно и водно регулиране преди 2 дни. Още тогава
шефът й Ангел Семерджиев съобщи, че има възможност министърът на икономиката, енергетиката и туризма да постанови по-ниска цена от пределната, определена от комисията, и тогава цените на парното отопление и на топлата вода ще се увеличат с по-малко.

С минималното повишение на газа не се нарушава сигурността на приходите на енергийните предприятия по веригата доставка - снабдяване - краен потребител, смятат от правителството. Отчетени са финансовите възможности на обществения доставчик да осъществява дейността си при така намалените му приходи. Създават се предпоставки и за запазване или минимално увеличаване на цените на топлофикационните дружества, чиито основни разходи са свързани с покупката на природен газ.

Решението е свързано с политиката на правителството за създаване на предпоставки за преодоляване на финансово-икономическата криза, както и на гаранции срещу рисковете от неплащане по веригата доставка - снабдяване - краен потребител.

Ангел Семерджиев съобщи днес и че ще се повишат цените на топлата вода и на парното отопление с между 3,08 и 4,63 процента, предаде БТА.
С 3,99 процента се увеличава цената на парното отопление в София, с 3,91 процента - в Пловдив, с 4,40 процента - в Плевен. Парното в Шумен поскъпва с 3,60 процента, във Варна - с 4,63 процента, във Враца - с 4,33 процента, в Бургас - с 4,14 процента. Увеличението на цената на топлинната енергия във Велико Търново е 3,08 процента, в Казанлък - 3,82 процента, в Разград - 3,82 процента.