Това заяви пред "Хоризонт" Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ.
"Разходи - да, заплати - не", обобщи позицията на синдиката той, като подчерта, че те нямат против съкращавенето на други разходи, но са срещу намаляването на базовите заплати. Освен това синдикалните организации имат възражения и срещу приватизацията на миноритарни дялове в енергетиката.

По време на обсъжданията са възникнали съмнения и около предложените промени в облагането на хазарта и застрахователните дружества. Двете предложения, възникнали на финала на преговорите, бяха да се облага с плосък данък и печалбата от игри на щастието, а застрахователите да плащат данък върху оборота, а не върху печалбите. Според представители на бранша обаче това би довело до фалит на застрахователни дружества.

Очакваме последното становище на правителството за намаление на разходите в бюджетните ведомства с 10%, каза по-рано днес пред „Фокус” Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа”.
„Ние вчера настояхме средствата за заплати да бъдат извадени пред скоба и да не са обект на тези намаления. Тоест да се намалява с 10%, но не от заплати, като нашата теза беше, че във ведомствата вече са извършени съкращения и не бива това да продължава нататък.
Друг е въпросът, как ще процедират тези ведомства, които не са извършили тези съкращения. Там може някакъв по-гъвкав режим да се приложи”, посочи Манолов. Мярката е оценена на 450 млн. лв.

Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество се очаква да приключи своята работа. При окончателното финализиране на пакета от антикризисни мерки ще бъдат изготвени два протокола, в които ще бъдат вписани мерките, по които има съгласие от социалните партньори и още един, в който ще бъдат мерките, по които няма съгласие.