Броят на китайските туристи у нас ще нараства с по 5.1 на сто всяка година до 2023 г. Това е казала министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на дискусионен панел за възможностите за сътрудничество в сферата на туризма, съобщиха от пресслужбата на Министерството на туризма.

Дискусията е била част от международния бизнес форум, който е организиран в София в рамките на срещата "16+1". По думите на министър Ангелкова това показва колко сериозен е потенциалът на този пазар и колко трябва да сме активни в промотирането в Китай на възможностите за туризъм в България.

През 2017 г. китайските туристи в България са били над 26 хиляди, като се отчита нарастване от 41.2 на сто в сравнение с година по-рано, е посочила министър Ангелкова.

За периода януари-май 2018 г. китайските туристи в страната ни са били 8234 и се наблюдава увеличение от 4.1 на сто спрямо същия период на предходната година.

В страната ни през миналата година постъпленията от международен туризъм са достигнали близо 6.9 млрд. лв., като е било отчетено увеличение от 9.3 на сто. Международните туристически посещения са били близо 8.9 млн., което е било нарастване от 7.3 на сто, е допълнила още министър Ангелкова.

Отрасълът създава 13 процента от брутния вътрешен продукт на България, което го нарежда сред водещите пет икономически сектора, е добавила тя.

Министър Ангелкова е посочила, че се работи по създаването на "Балкански маршрут", който е специално предназначен за популяризиране на възможностите за туризъм в региона.