Наложи се актуализация на бюджета, за да може България да участва в Паневропейския фонд и този от програмата SURE, това са фондове, които да подпомогнат със справяне с последствията на коронавируса най-вече в програми, които ще се формират с помагане на заетостта и ликвидност на българските компании. Това коментира в "Тази сутрин" по bTV депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Депутатите одобриха актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2020 г. Това е втората актуализация на бюджета за тази година. Причина за нея е кризата, причинена от COVID-19, с чиито негативни икономически последици държавите от Европейския съюз вече започнаха да се борят. Ревизията на държавните харчове получи пълно мнозинство от 125 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се".

Румен Гечев от БСП обясни, че не са имали пререкания с управляващата коалиция за бюджета, защото са почти изцяло в положителна посока.

"Около 300 млн. лева гаранции от страна на българските данъкоплатци, това дава възможността на българското правителство и съответните организации и фирми, ако подготвят добри проекти, те да бъдат конкурентно способни, а парите ще дойдат в България по тези проекти при положение, че се представим с конкуретноспособни проекти. България дава банкови гаранции, с които получаваме достъп до значително повече средства от ЕС, но те ще се разпределят на конкурсна основа", обясни Гечев.

Той подчерта, че ще се оказва натиск и контрол на управляващите, защото това зависи от работа на съответните министерства.

Проектите ще са във всички сфери на бизнеса и икономиката ни, заяви Иванов.

Очаква се да се получат грантовете от 173 милиона лева, отпуснати от българското правителство, пряка безвъзмездна помощ от 3 до 10 хиляди лева до края месеца, в следващите дни. А по класацията на до 24 хиляди български фирми по ред на постъпване на документацията се очаква да получа тези средства, добави той.

156 милиона лева пък ще се отпуснат по друга програма за средни и големи фирми.