Нови случаи на Африканска чума по свинете се появиха в 3 области през последните дни - Благоевград, Кърджали и Ловеч. Всичко това става на фона на уверенията на земеделския министър Десислава Танева, че разпространението на болестта е ограничено и ситуацията е овладяна.

Трети случай на Африканска чума по свинете е констатиран в област Благоевград, каза за БТА директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Михаил Бащавелов. Поредният случай е установен при дива свиня на територията на Национален парк "Пирин" в рамките на горските стопанства на Разлог и Симитли.

За да се ограничи инфектираната зона, са предприети мерки, допълни д-р Бащавелов, като е ограничен достъпът на хора и превозни средства. Разрешено е преминаването само на служители на ОДБХ, на Изпълнителната агенция по горите, пожарната, полицията и РИОСВ.

В момента екипи на Областната дирекция по безопасност на храните извършват проверки в цялата област във връзка с доброволното умъртвяване на домашни прасета, каза още д-р Бащавелов. Те ще продължат до края на месеца. Обработват се и документите, постъпили от общините, след което на стопаните, спазили определения от областната епизоотична комисия срок, ще бъдат изплатени средствата, предвидени за биосигурност и дезинфекция.

Първично огнище на болестта африканска чума по свинете е възникнало в Момчилград, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Кърджали. Това е първи случай за областта, е отчел директорът на Областната дирекция по безопасност на храните Георги Грозев, на свикано заседание на Областната епизоотична комисия.

Засегнат е животновъден обект тип "лично стопанство", в което са отглеждани 10 прасета. Частната ферма е изгоряла преди седмица, а заразата е установена при взети проби от умъртвените животни при пожара.

На заседанието са набелязани мерки за превенция и контрол. Всички домашни прасета в Момчилград са евтаназирани след установяване на огнището. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която влизат Момчилград и селата Багрянка, Седлари, Соколино и Върхари. Определен е и 10-километров периметър за наблюдение, обхващащ около 50 населени места в три общини - Кърджали, Момчилград и Джебел.

Епизоотичната комисия е решила да бъде извършено ново преброяване на свинете в личните дворове на територията на област Кърджали. При предишно преброяване животните са били 210. Забранява се търговията и транспортирането на домашни свине, допълват от областната администрация.

Нов случай на африканска чума при диво прасе е регистриран в Ловешка област. При отстреляни четири диви свине в района на троянското село Дебнево, пробата на едно от тях е с положителен резултат, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Росен Федерчев. Прасето е отстреляно на 50 метра от границата на областите Ловеч и Габрово.

По думите на Федерчев определена е 200 кв. км зона около случая на африканска чума. Вече е започнало претърсване за умрели диви свине в тази зона от служители на Северозападно държавно предприятие.

Със заповед на директора на Регионалната дирекция по горите в Ловеч е определена и зоната, в която няма да се извършват дейности като дърводобив, транспортиране на дървесина, лов, събиране на билки и гъби. Ограничава се и достъпът на хора и животни.

Федерчев добави, че следващата седмица, след направеното предварително претърсване в зоната, след решение на Областната епизоотична комисия, може да се разрешат някои неотложните дейности.

"Предприемат се спешни мерки за организиране на контролно-пропусквателни пунктове на горските пътища. Прави се анализ на ситуацията по отношение на пътища, комуникации в района", каза още д-р Росен Федерчев.