Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след срещата си с руския министър на енергетиката Сергей Шматко и с генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко.

Трайков посочи, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) е обявил конкурс за избор на нов финансов консултант по проекта. Около година ще отнеме изборът на стратегически инвеститор и това отваря празнина, коментира той.

Обсъждахме идеята руската страна да предостави финансиране за продължаване на работите по проекта до намирането на инвеститор, добави министърът. Той отбеляза, че условията на българското правителство са да няма държавна гаранция срещу финансирането, нито корпоративна гаранция.

Ще се създаде проектна копания и тя ще бъде финансирана от руската страна, така че да продължава работата. Обезпечение на финансирането ще бъде това, което ще се построи и това, което вече е построено, а не държавна гаранция, отбеляза Трайков.

Водехме разговорите, придържайки се към прагматизма, заяви на свой ред Шматко. Днес започна работа по осъществяването на решенията, взети по време на заседанието на междуправителствената българо-руска комисия. Обсъдени бяха и другите енергийни проекти, за нас България е важен партньор по проекта "Южен поток", добави руският министър.

Сигурни сме в това, че проектът АЕЦ "Белене" е печеливш, основният въпрос, който стои сега, е как да направим така, че изграждането на обекта да започне възможно по-бързо, добави Сергей Кириенко. С българската страна имаме еднакъв подход към проблема, заяви той.
Смятаме за правилно, че правителството обявява днес нов конкурс за финансов консултант, единственият проблем е времето. Смятаме, че строежът не бива да се забави с година - година и половина, заяви Кириенко.

АЕЦ "Белене" ще бъде първата подобна централа в региона, ако изчакаме още година - две, конкурентните предимства на проекта ще бъдат загубени, посочи ръководителят на "Росатом".
Не са ни необходими държавни гаранции, защото сме убедени в изгодността на проекта, добави Кириенко.