Ер Ве Е купува 49% дял в проекта АЕЦ "Белене" през декември 2008 г. и се оттегля като стратегически партньор през октомври 2009 г., цитира документите в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Решението на компанията да се оттегли от проблемния проект за реактор за 7 млрд. евро е, защото "финансирането може да не бъде финализирано в рамките на договорения период" и "въпросите на сигурността не са фактор".

Участието на фирмата в такъв очевидно компрометиран проект, който според дипломатите "вонял на съмнителни сделки" още преди Ер Ве Е да купи 49-те процента, би могло да навреди на репутацията й по отношение на безопасността и да хвърли сянка на съмнение върху преценката й при подбора на партньори.

През август 2008 г. изпълнителният директор на Ер Ве Е Юрген Гросман се възмущава, че "евентуалното им участие в построяването на нова атомна централа в Белене, базирана на най-модерна технология, е окачествявано като безотговорно".

В доклад американският посланик в България цитира местни информатори, които твърдят, че има "трескаво бързане" да се започне строителството, така че проектът да задържи Ер Ве Е. Компанията според тях казала, че няма да предостави финансиране, докато не види, че "първият бетон се излива".

Експерти по проекта неофициално изразявали "сериозни опасения", че ако практиките за безопасност продължават да бъдат пренебрегвани, "това може да представлява огромен риск". Твърди се още, че Ер Ве Е била държана "на тъмно" по повечето технически проблеми на терена, въпреки че според предишна грама компанията още през февруари 2009-а поискала да бъдат преразгледани всички свързани с "Белене" споразумения.

Същата грама от февруари 2009 г. докладва, че Ер Ве Е се тревожи от липсата на прозрачност на проекта и от необходимостта да се работи с руската "Атомстройекспорт".

Ер Ве Е осъзнава, че съвместната работа с руски и български компании в енергийния сектор е "отровна комбинация" за европейските инвестиции, гласи документът. В него се казва също, че когато българите говорят за централата в Белене, все по-често го правят под сурдинка.

"АЕЦ "Белене" е застрашен заради прекомерните разходи, финансовите проблеми, отлагането на строителството и сериозното безпокойство относно сигурността и качеството, се казва в документ на посолството на САЩ в София от 7 юли 2009 г., засекретен от посланик Нанси Макълдауни, и публикуван от Уикилийкс, предаде БГНЕС, като се позовава на британски източници.
Според Макълдауни в дългосрочен план проектът може да коства на България повече пари.

В доклада й пише, че правителството, ръководено от БСП, НЕК, свързани политици, български енергийни олигарси и руски инвеститори продължават да осъществяват проекта.

На 28 октомври 2009 г. на специална пресконференция изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Галина Тошева обяви, че Ер Ве Е излиза от АЕЦ "Белене" поради две причини - неподписването на договор с фирмата изпълнител и липсата на финансова структура на проекта.

В писмо до изпълнителния директор на НЕК Георги Миков, енергийният министър Трайчо Трайков и Галина Тошева, изпълнителният директор на Ер Ве Е Юрген Гросман отбелязва, че изпуснати ключови етапи са послужили като основание за прекратяването на Договора за съвместно предприятие между Ер Ве Е и българската НЕК за "Белене".