"Оценка, която е опетнена от грешка с 2 трилиона долара, говори от само себе си", заяви говорител на финансовото министерство на САЩ след обявеното решение на агенцията, предаде БТА.

Според запознат с разговорите между агенцията и министерството, тя е представила вчера текста, с който е аргументирала решението си. Тогава финансовото министерство заявило, че има грешки в цитираните числа за целевите държавни разходи (discretionary spending), които Конгресът може да променя, без да се налагат изменения в закона за бюджета, за периода на следващите 10 години, както и грешки в съотношението между държавния дълг и БВП.

Според източника, "Стандард енд Пуърс" тогава решила да махне някои от тези числа от анализа си, когато го публикувала в сайта си.

Какво казват от "Стандарт енд Пуърс"
Високопоставен представител на рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" съобщи, че понижаването на кредитния рейтинг на САЩ можело да бъде избегнато, ако страната беше увеличила по-рано тавана на дълга си, допълва БГНЕС.
"Първото нещо, което трябваше да се направи, е да се увеличи навреме таванът, за да се избегнат дебатите", съобщи по телевизия Си Ен Ен Джон Чембърс, президент на Комитета за оценка на рейтинговата агенция. Той подчерта, че в миналото този таван е бил вдиган 60-70 пъти "без толкова много дебати", имайки предвид дискусиите през последните седмици в Конгреса и в Белия дом. Чембърс каза още, че отговорността била поделена между администрацията на Обама и предишната президентска администрация. Той настоя проблемите с бюджета на САЩ да бъдат поставени под контрол.

САЩ бяха оценявани с максималната оценка "ААА" от "Стандард енд Пуърс" от самото основаване на агенцията през 1941 г. Тя е първата рейтингова агенция, която отказва максимална оценка на американския държавен дълг.

Други кредитни агенции
Другите две големи кредитни агенции - Moody's и Fitch обявиха в петък през нощта, че в момента не планират да последват "Стандард енд Пуърс" в оценяването на кредитния рейтинг на САЩ. Решението на "Стандард енд Пуърс" дойде на фона на седмица на напрежение на фондовите пазари по света, каквато не е имало от кризата през 2008 г.

Последици на световната икономика
Намаляването на рейтинга може да подкопае доверието на инвеститорите в най-голямата икономика в света, която е в сериозни затруднения заради огромния дълг, безработица от 9.1% и страховете за повтаряне на рецесията, коментира ВВС. 

Междувременно Китай осъди днес "недалновидните" политически препирни в САЩ във връзка с проблемите на американския дълг и настоя, че светът се нуждае от нова, стабилна валута за резервите си, предаде Ройтерс. Пекин настоява за международно наблюдение на проблема с американския долар и смята, че едно от възможните решения е въвеждането на нова, стабилна валута за валутните резерви, за да се избегне катастрофа, съобщи БТА.

По-рано днес стана ясно, че Германия, Франция, Италия и Великобритания искат бързо прилагане на решенията от срещата на върха в Брюксел от 21 юли за кризата и еврозоната. Германската канцлерка Ангела Меркел е разговаряла по телефона с френския президент Саркози и премиерите на Италия Берлускони и Великобритания Камерън, съобщи германски правителствен говорител. "Всички те искат бързо прилагане на решенията от срещата на върха в Брюксел от 21 юли за кризата и еврозоната", каза говорителят без повече подробности. 

Влияние върху българската икономика
Дълговите кризи в Европа и САЩ ще се отразят негативно и на българската икономика. Това каза пред БНР икономическият анализатор Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията по повод новината за понижението на кредитния рейтинг на САЩ. Можем да очакваме, че това намаляване на рейтинга на САЩ ще се отрази неблагоприятно върху българската икономика, тъй като това ще доведе до по-голяма нестабилност на международните пазари, оттам и за финансирането, за компаниите и за потреблението.