Интересът към почивка в България се е утроил, а българите привличат румънците с намаления, достигащи 50 процента, пише в. "Адевърул".

От 1 юни отпадат всички ограничения за пътуване до България за румънски граждани, като са премахнати всички условия за влизане в страната, посочва една от най-известните компании за консултантски услуги в туризма. Благодарение на факта, че България се намира в зеления списък на Румъния, и на връщане от страната не се налагат никакви ограничения, посочва вестникът.

След включването на България в зеления списък на Румъния и най-вече след като българите обявиха, че не изискват допълнителни документи от румънците при преминаване на границата, освен документ за самоличност, търсенето и интересът към почивка в България се утроиха, посочва "Адевърул".

"Най-търсените курорти са Златни пясъци, Албена и Слънчев бряг. Хотелите продължават да предлагат специални оферти с големи намаления, а румънците приеха новината много добре. Очакваме вълна от резервации в следващия период. Бих казал, че тази година ваканциите са най-горещата тема за дискусия. Наблюдавам едно оживление, подобно на това след 1989 г., когато румънците спечелиха свободата да пътуват в чужбина", коментира Себастиан Константинеску, генерален директор на "Травъл планер".

В момента за българското крайбрежие има много оферти с намаления от 30-40 процента, дори 50 процента. Подобни намаления не е имало за месец юни. Хотелиерите са в затруднение без туристите от Русия, Германия, Великобритания и други страни от Западна Европа и предлагат големи намаления, за да привлекат румънски туристи. Това обаче може да се промени, когато влезем в сезона, пише вестникът, като се позовава на анализа на "Травъл планер", откъдето препоръчват да се правят резервации навреме, за да се заемат места в хотели с добри услуги.