Това каза днес председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев и уточни, че има предвид изграждането на мощности от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Камарата представи днес изследване за нисковъглеродната енергетика, предаде БТА.

Строителният отрасъл засмука кредитния и човешки ресурс и генерира съществен, но нездравословен икономически растеж, коментира той. Заложена е бомба със закъснител във финансовата ни система, която все още не е избухнала, заложен е и двоен дифицит - по търговската сметка и по текущата бюджетна сметка, което е изключително опасно, тъй като се сринаха чуждестранните инвестиции, заяви Данев.
Сега поради погрешна икономическа политика готвим нов "балон" и това са ВЕИ, опитваме се да надуем този "балон", с което ще довършим българската икономика, категоричен е Данев.
Според анализа на БСК в областта на ВЕИ се привлича спекулативен капитал заради привилегиите, които се дават при изграждане на такива мощности.
Би трябвало да се поощри и използването на ВЕИ за топлоснабдяване и охлаждане, докато сега това не се прави, коментира инж. Михаил Делийски, председател на Асоциация за екологичен инженеринг.
Сега основно се субсидират два вида производство от ВЕИ - производстото на електроенергия от вятър и от слънце и то за големи индустриални паркове, което е предпоставка за привличане на чуждестранни инвестиции с цел бърза печалба, обясни експертът.

Прогноза
Около 2% ръст на икономиката
през третото и четвъртото тримесечие на тази година и 1% за цялата година очакват експерти на Центъра за икономическо развитие. Това каза междувременно на пресконференция председателят на центъра Георги Прохазки, цитиран от БТА. Той съобщи, че се очаква ръстът на икономиката да спадне с още около 3% през първото тримесечие, а през второто - да има нулев ръст. През тази година се очаква инвестициите да бъдат 2-2,5 млрд. евро. Годишната инфлация, според центъра, ще бъде 2,5-3 на сто. Ако ДДС се увеличи с три на сто, инфлацията в края на 2010 г. може да надхвърли 4-5%.