Това съобщи председателят на Окръжния съд - Пловдив Сотир Цацаров, който не констатира нарушения по делата за увеличаване на капитала на дружеството и вписването му в търговския регистър. В тази връзка той не е направил предложение на Висшия съдебен съвет за налагане на дисциплинарни наказания на съдиите.

Проверката бе извършена след искова молба от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, депозирана в пловдивския окръжен съд на 19.04.2010 г. срещу "Международен Панаир Пловдив" АД, по която е образувано търговско дело. Освен това Трайчо Трайков заведе и дело в ОС Пловдив за фактическата приватизация на дружеството.

Комисията от Апелативен съд Пловдив, извършила проверката е констатирала, че и трите дела са били възложени на съответните съдии при пълно спазване на принципа на случайния избор. При произнасянето по заявленията за промени по фирменото дело на "Международен панаир" - АД "съдиите-докладчици са се съобразили както с приложените писмени доказателства, така и с разпоредбите на действащото към момента законодателство" се казва в доклада от проверката.

Пловдивският панаир бе приватизиран тихомълком. Собственик на 50.58% от панаира е смесеното дружество между бизнесмена Георги Гергов и пловдивската община “Пълдин туринвест”. Промяната е станала, след като Пловдивският окръжен съд е одобрил реституционните претенции на двама граждани да бъде увеличен акционерният им дял за сметка на държавното участие поради увеличението на капитала на панаира. След като съдът удовлетворил иска им, Георги Гергов изкупил дела на реститутите за 2.4 млн. лв., според собствените му думи.