Това реши на общото си събрание Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България, информират оттам. Оценката ще обхваща всички разходи и етапи в производството на един хляб до излизането му от производителя. Докладът няма да има за цел обаче да влияе на търговците или да определя минималните цени на хляба. Идеята е да се покаже моментното състояние в бранша и реално да се определи понятието “дъмпинг”, съобщават от сдружението.

Финансовото министерство пък е отправило запитване до КЗК възможно ли е да се въведе минимална защитна цена на хляба, съобщава в. "24 часа". Идеята е била предложена от регионалния съюз на хлебопроизводителите в Монтана. Според браншовици цената на един хляб трябвало да бъде около 80-90 ст. Хлебопроизводители се жалват, че на пазара се намира хляб по 30 ст., произведен в нелегални пекарни. КЗК трябва да отговори на запитването до 2 месеца.

Само преди седмица ВАС потвърди глобата на сдружения на хлебари от София и Бургас, които по косвен начин през 2008 г. са призовавали за картелиране на цената на хляба. Според техни изявления тогава, всеки хляб под 90 ст. бил "сив". Тогава КЗК им наложи глоби между 10 и 15 хил. лв. Взели си бележка от глобите, хлебарите се пробват чрез официалните държавни институции, да регулират цената на насъщния. Според запознати обаче шансовете им са нулеви.