Телевизията е натрупала към оператора от август миналата година досега дълг в размер на 8,2 млн. лв. Сумата е за пренос и разпространение на сигнала на телевизията в цялата страна.
БНТ не е предоставила погасителен план за дълговете си до 9 април, както бе първоначално договорено, въпреки желанието на "Виваком" да разреши спора извън съда, пише в съобщението.

Чрез притежаваното Национално управление „Радио и телевизионни станции” (НУРТС) телекомът предлага услугата пренос и разпространение на ефирен сигнал. Само преди два дни „Виваком” подписа споразумение за продажба на 50% от управлението.

Всички телевизии, излъчващи национална програма, заплащат по единна ценова листа и ползват идентична отстъпка за радиоразпръскване в цялата страна. Цената се калкулира на база час излъчена мощност и зависи от това какъв капацитет ползва съответният ефир в момента, посочват от телекома. Капацитетът, който обществената телевизия ползва в изградена мрежа, покрива повече от 98% от населението и се състои от над 600 обекта в цялата страна, съобщиха от "Виваком".

БНТ не оспорва своите задължения и винаги преди настъпването на финансовата криза е била изряден платец към БТК ("Виваком"), се заявява в съобщение до медиите от името на генералния директор на БНТ Уляна Пръмова, предаде БНТ.
Заедно със сателитния канал годишното разпространение на шесте програми на БНТ възлиза на 15 млн. лева. Независимо от предприетите съкращения на разходите, БНТ не може с размера на предоставената субсидия да гарантира погасителен план за размера на просрочените и предстоящи задължения към "Виваком", отбелязва Пръмова. Днес БНТ е депозирала в Министерството на финансите три варианта на погасителен план, в зависимост от сроковете на плащане.

Пръмова отбелязва, че по инициатива на телевизията миналата седмица се е състояла среща с представители на "Виваком", на която са присъствали зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, председателят на Комисията за регулиране на съобщенията и представители на Министерството на финансите. Представителите на държавата са подкрепили позицията на БНТ, че успоредно с погасителния план трябва да се договарят нови цени и условия за разпространение на програмите.Пръмова отбелязва, че по инициатива на телевизията миналата седмица се е състояла среща с представители на "Виваком", на която са присъствали заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, председателят на Комисията за регулиране на съобщенията и представители на Министерството на финансите.
Представителите на държавата са подкрепили позицията на БНТ, че успоредно с погасителния план трябва да се договарят нови цени и условия за разпространение на програмите.

Преди два дни от "Виваком" са изпратили категоричен отказ за намаляване на цените и за преговори за нов договор до погасяване на натрупаните задължения, се посочва в съобщението.

Основният проблем е, че договорът за пренос на тв програмата на БНТ е много стар. От телевизията искат в него да бъдат записани клаузи за по-качествено обслужване. Телекомът обаче настоява първо да се платят старите борчове и чак след това да се подписва нов контракт.

Ако се стигне до спиране на сигнала, това ще засегне около 30% от хората в България, които нямат кабелна или сателитна телевизия. Останалите ще продължават да си гледат БНТ чрез оператора, който я препредава, обясниха експерти.