По този начин се създава един от най-големите въздушни превозвачи в света. "Бритиш Еъруейз" и "Иберия" обявиха, че сливането им ще бъде завършено до края на тази година.

Днешната сделка бе предшествана от предварително споразумение, постигнато в края на миналата година, припомня АП. Двете компании уточниха, че сливането ще им позволи да икономисват 400 милиона евро годишно.

Акционерите на "Бритиш еъруейз" ще притежават 55%, а тези на "Иберия" - 45% от новата компания. Тя ще бъде управлявана от сегашния генерален директор на "Бритиш еъруейз" Уили Уолш и ще бъде председателствана от сегашния директор на "Иберия" Антонио Веласкес.

През миналия месец "Бритиш еъруейз" бе разтърсена последователно от две стачки - на пилотите и на стюардите. Компанията не се огъна пред стачкуващите, но понесе чувствителни загуби.

Американските авиокомпании Ю Ес еъруейз (US Airways) и Юнайтед еърлайнс (United Airlines) също преговарят за евентуално сливане, потвърди днес на сайта си в. "Ню Йорк таймс, цитиран от Франс прес. Изданието, което се позовава на близки до случая източници, посочва, че компанията майка на Юнайтед еърлайнс обсъжда с Ю Ес еъруейз предложение за обединяване, което ще доведе до създаването на една от най-големите авиокомпании в света и втората в САЩ
* Слонска сватба на финансов жаргон означава сливане на големи компании.