Най-продаваната марка на „Булгартабак” – „Виктори”, вече е на цена 4.60 лв. от 3.60 лв. „Средец” – от 3.20 лв. на 4.40 лв. „Ева слимс” – от 3.30 лв. на 4.50 лв., ММ – от 3.40 лв. на 4.60 лв. "Марлборо" - от 4.20 лв. на 5.00 лв., "Вайсрой" - от 3.00 лв. на 4.30 лв., "Карелия слимс" – от 3.50 лв. на 4.70 лв.

В последните три месеца се продаваха цигари на т.нар. междинни цени – с увеличение 10-50 стотинки с цел плавно преминаване към поскъпването. С изчерпването на количествата, търговски обекти заредиха кутии с високите цени преди седмици.

На 31 март изтече гратисният период, в който всички производители и вносители на цигари бяха задължени да изчистят наличните си количества със стари бандероли и да пуснат на пазара нови, съответно със заплатен значително по-висок акциз. От днес в търговската мрежа могат да се продават само тютюневи изделия обложени с новата акцизна ставка и облепени с нов образец бандерол. Нарушителите подлежат на санкции по реда на чл. 123, ал.2., от Закона за акцизите и данъчните складове – имуществена санкция в размер на минимум 2000 лева и отнемане на тютюневите изделия.

Акцизът, платен за нереализираните количества цигари със стар бандерол, подлежи на възстановяване при спазване на разпоредбите на Закона за акцизите и данъчните складове и правилника към закона. Тютюневите изделия трябва да бъдат унищожени под митнически контрол и за сметка на икономическите оператори. Във връзка с тази процедура от началото на следващия месец митнически служители започват инвентаризация в акцизните складове. Преди година при прилагането на тази процедура, бяха унищожени над 1,7 милиарда къса цигари.