Това стана в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, предаде БТА.
Последният вариант включва 59 на брой антикризисни мерки.

Стигна се до съгласуването на документ, който предстои да бъде подписан, отбеляза лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. По думите му работодатели и синдикати са убедени, че мерките, които се предлагат са добре премислени и ще доведат до очаквания резултат. Споделяме умерен оптимизъм за това, че се намери лекият вариант, за да се справим с кризата, каза още Тренчев и призова правителството да погледне сериозно върху необмислените разходи, направени от предходния кабинет.

Председателят на БСК Божидар Данев отбеляза, че разговорите са били много трудни, но конструктивни. Редица решения са отложени за по-нататък. Приетите решения разпределят равномерно негативите от кризата за държавата, работодателите и работниците, отбеляза Данев.
Според него никога досега не е имало такъв конструктивен и работещ диалог.

Три дни преди Великден социалният диалог в България възкръсна, каза председателят на КРИБ Иво Прокопиев. Той смята, че с документа ще се подобри бизнес средата и ще се излезе от моментното трудно състояние с бюджета, с равно разпределяне на тежестта между социалните групи. Важна част от документа, според Прокопиев, са реформите. Той съобщи, че до края на май ще бъдат разгледани реформите в здравеопазването и пенсионната система.

Пакетът от мерки е по-конкретен и е остойностен, според Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ. Той информира, че една от мерките предвижда, ако има съкращения в бюджетната сфера, да няма намаляване на заплатите там. Друга мярка е премахване на тавана на обезщетения за безработица. Той ще се определя като 60 на сто от осигурителния доход на безработния, ще има ограничаване ръста на цените на монополните услуги - газ, парно, ток и вода до края на годината.
Ненков информира, че днес се очаква икономическият министър да внесе в МС предложение увеличението на природния газ да е с 5 на сто, а не с 15 на сто, което означава минимално или нулево увеличение на цената на парното.

Друго постижение на НСТС е дебатът за увеличаването на здравната вноска да бъде прекратен за тази година.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов открои като положително от тристранните преговори това, че данъците не се увеличават и се запазва привлекателността на България като икономическа среда и страната остава добро място за инвестиране.

Една от одобрените ключови мерки е, че до 15 дни ще бъдат изплатени 550 млн. лв. от задълженията на държавата към бизнеса. Това ще стане през Българската банка за развитие, заяви премиерът Бойко Борисов, съобщи "Дневник".